10 Nisan 2014 Perşembe

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ'NDE TARİHİ 'TUĞRA' YENİDEN GÖRÜNDÜ



İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü ana giriş kapısının restorasyon çalışmaları sona erdi. Restorasyon kapsamında kapının üzerindeki Sultan Abdülaziz'in Osmanlı tuğrası ortaya çıkarıldı. İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü Ana giriş kapısındaki restorasyon yaklaşık 10 ay süren çalışmaların ardından son buldu. Öğrenciler, üniversiteye ana kapıdan giriş çıkış yapmaya başladı.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde Milli Savunma Bakanlığı (Harbiye Nezareti) ve Genelkurmay Karargahı (Seraskerlik) olarak kullanılan, Cumhuriyetle birlikte de İstanbul Üniversitesi'ne dönüştürülen Beyazıt'taki tarihi binanın kapısının üzerindeki Sultan Abdülaziz tuğrası, 87 yıl sonra ortaya çıkarıldı.
İstanbul Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı tarafından ayrılan bütçe ile, Akka Mimarlık tarafından sürdürülen tarihi kapının restorasyon ve konservasyon çalışmasında; cephe temizliği, taş onarımlar, kimyasal sağlamlaştırma, kalem işi süslemeleri de yapıldı.
15 kişilik bir ekibin görev aldığı restorasyon çalışmasında yapı üzerindeki kitabelerde isimleri görünen dönemin hattatlarından Kadıasker Mustafa İzzet Efendi ile Mehmet Şefik Bey'in imzaları açığa çıkarıldı. Ayrıca ilk defa bu çalışmayla birlikte tuğralar üzerinde hattat Abdulfettah Efendi imzası da gün yüzüne çıkmış oldu. Kapının kuzey cephesinde yani arka kısmında yeni bir tuğra olduğu da tespit edildi.

0 yorum:

Yorum Gönder