7 Nisan 2014 Pazartesi

ÇİPLİ DAMACANALAR AĞUSTOSTA KULLANIMDA OLACAK



Sağlık Bakanlığının, içme suyunda hijyeni ve güvenirliliği sağlamak amacıyla başlatmayı planladığı çipli damacana uygulaması ağustosta hayata geçirilecek.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı Çevre Sağlığı Daire Başkanı Hüseyin İlter, içme suyunda hem kalitenin hem hijyeninin hem de güvenilirliğin sağlanabilmesi için önemli adımlar atıldığını, gerekli düzenlemelerin yapıldığını ve sanayi ile işbirliği içinde halk sağlığının korunması için girişimler başlatıldığını söyledi.
Bu alana ilişkin geçen yılın başında yayımlanan yönetmelikle damacanaların takibine bazı kurallar getirildiğini hatırlatan İlter, üretim aşamasından ömrünün bitimine kadar damacanaların tüm aşamalarının takip altına alındığını ifade etti.
İlter, eskiden damacanaların imal edildikten sonra rengi değişene kadar kullanılabildiğini, bunun da damacanaların hem mikrobiyolojik açıdan kirlenme riskini hem de kimyasal salınımlarını artırdığını söyledi.
Bilim insanları ile yapılan çalışmalar sonrasında damacana kullanımına sınır getirildiğini anlatan İlter, "Buna göre, bir damacana en fazla 3 yıl ve 75 defa kullanılabilecek. Takiple damacananın kaç kez kullanıldığı ve ömrü kayıt altına alınacak" diye konuştu.
Bunun da "çip" yöntemiyle sağlanacağını dile getiren İlter, çipin özelliklerinin ne olacağına ilişkin çalışmaların son aşamaya geldiğini söyledi. İlter, "Bununla ilgili usül ve esasları, bir aksilik olmazsa ağustosta açıklayacağız" dedi.
"Su üreticilerinin bu konuya ilişkin şöyle bir dezavantajları var. Şu an piyasada 20 milyon damacana var. Bunların, çipli damacanaya dönüşmesi için hepsinin değişmesi gerekiyor. Türkiye olarak, bunu üretebilecek kapasitede değiliz. Firmalar da hemen bunu gerçekleştiremezler. Bu nedenle mevzuat değişimin gerçekleşmesi için firmalara üç yıl süre tanıyor."
İlter, vatandaşların damacana su alırken "çipli damacana"da ısrarcı olmamaları gerektiğini dile getirerek, damacanaların güvenliğine ilişkin denetimlerin aynı sıklıkla yapılacağını, halk sağlığının korunması için ileri tedbirler alındığını belirterek, vatandaşların endişe etmemelerini istedi.

0 yorum:

Yorum Gönder