14 Şubat 2014 Cuma

TAN ORAL’IN GÜLEÇ ÇİZGİLERİ



Schneidertempel Sanat Merkezi, 12 Şubat - 09 Mart tarihleri arasında Tan Oral’ın Vinyetler(Vignettes)‘ ini„Tan Oral’ın Güleç Çizgileri“ adlı sergide meraklısıyla buluşturuyor.

Vinyetler basında, okurun dikkatini yazıya çeken, merak uyandıran ve okumayı teşvik eden küçük güleç çizgilerdir. Oral serginin önceki gün gerçekleşen açılışında, „Yazıyı ve yazarın niyetini açıklamaya kalkmadığı gibi, önüne de geçmez, yazının paralelinde duran süsleyici çizimlerdir vinyetler…“ sözleriyle serginin çerçevesini açıkladı. Tan Oral’ın kendine has ince, her koşulda ve her biçimde üreten, “eğlence”anlayışının vinyetlere nasıl yansıdığını da gösteren serginin açılışına aralarında Semih Poroy, Musa Kart, Kamil Masaracı, İzel Rozental, Ercan Akyol, Ahmet  Öztürklevent, Raşit Yakalı, İbrahim Tapa'nın da bulunduğu çok sayıda çizer katıldı.
Sedat Hakkı Eldem’in asistanlığını yapmış mimar, sayısız çizgisini albüm ve sergilerle paylaşmış karikatürist, aralarında Cumhuriyet’in de bulunduğu pek çok gazete ve dergide 1976'dan beri gündeme çizgiyle fener tutmuşduayen olan Karikatürcüler Derneği önceki başkanlarından Tan Oral,„Vinyetler/Tan Oral’ın Güleç Çizgileri“ sergisinde yazıların yanında yayımlanan‘nesnel çizgi’lerinin orijinallerinden bir seçki sunuyor. Oral’ın özgün, bağımsız, güçlü, güleç çizgisi bu kez “yoruma kaçmadan yorumu okuma” bağlamında yazıdan yazıya geniş bir yelpazede karşımıza çıkıyor. Oral'ın 38 yıllık birikiminden derlediği „Vinyetler“, başta basın olmak üzere sosyo, politik tarihsel içeriğiyle de önemli bir „belge-sergi“. Tan Oral’ın vinyetleri, 9 Mart’a dek Schneidertempel Sanat Merkezi’nde izlenebilir.

0 yorum:

Yorum Gönder