27 Aralık 2013 Cuma

KUŞLAR İÇİN KURTARILIYOR



Türkiye'nin kuş türlerinin yüzde 80'inin bulunduğu fakat sazlıklardan dolayı sularının yarıdan fazlasının toprak alan haline geldiği Yayla Gölü kurtarılıyor.

Denizli'nin Buldan ilçesine sekiz kilometre mesafede bulunan, 50 hektar alanı kapsayan gölü sazlıklardan kurtaracak proje hayata geçirildi. Bin 150 metre râkımlı göl sazlıkları ve toprakla dolmasını önlemek, biyolojik çeşitliliğini sürdürmek amacıyla hazırlanan Buldan Yayla Gölü'nün Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesi'nde, Ramsar Sulak Alan Yönetim Planlaması rehberi kullanılarak sulak alan kapsamında değerlendirildi. Akdeniz ve Süleyman Demirel üniversiteleri öğretim görevlileri, sekiz ay boyunca süren biyolojik çeşitliliği araştırma çalışmalarıyla göl ve çevresinde, 57 familyaya ait 188 bitki türü tespit etti. Sulak alan bölgesinde 40,4 hektar sazlık ve kara haline gelen alan, 29,6 hektar da su yüzeyi tespit edilirken 23,7 hektarın temizliği, üç yıla yayılan ve üç etaptan oluşan bir plan dahilinde saz ve dip çamuru temizliğine başlandı.
Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Denizli, Aydın ve Manisa Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Komisyonu Başkanı Ali Aygören ve ilgili yetkilerle birlikte Yayla Gölü'nde yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Gölün bazı bölümlerinin donduğu görüldü. Demir, incelemelerinin ardından basın mensuplarına hakkında bilgi verdi. Yayla Gölü'nün özellikle son yıllarda karasallaşmaya doğru gittiğini söyleyen Vali Demir, bununla ilgili kamu kurumlarının yıllardır ne yapabilecekleri konusunda çalışmalar yürüttüğünü aktardı. Çeşitli kurumların yaptığı çalışmaların olumsuz duruma engel olamadığını, çalışmalara özellikle çevre konusunda hassasiyeti olan kesimlerin de karşı çıktığını dile getirdi. Demir, "Bunlar haklıydı, çünkü altyapısı yapılmadan yapılan çalışmalar her zaman zarar verebilir. Faydalı bir iş yapalım derken hukuki ve teknik bilimsel çalışmalara uygun yapmadığımızda zarar verebiliriz. Özellikle 2012 yılının sonunda, Orman ve Su İşleri Bakanlığımız'ın sağladığı ödeneklerle burada bir çalışma yapıldı. Buldan Yayla Gölü'nün Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesi hazırlandı. Göle çok acil olarak müdahale etmek gerekiyordu. Eğer müdahale edilmeseydi, belki bir 10 sene sonra burada bir göl göremeyebilirdik. Bu proje çalışmasında öncelikle buradaki bitki ve hayvan varlığının tespiti yapıldı." dedi.
Buldan Yayla Gölü'nün biyolojik çeşitlilik açısından çok zengin olduğunu belirten Vali Abdülkadir Demir, "Bu bölgede 188 bitki türü tespit edildi. Bunların içinde yedi türün, nesli tükenme aşamasında olduğu görüldü. Türkiye'de çok az bulunan türlere rastlandı. Bu türlerden 26 tanesi tıbbi amaçlı olarak kullanılıyor. Yedi tanesi, ekonomik değeri olan bitki türü olarak tespit edilmiş. Hayvan varlığı olarak da 18 familyaya ait 31 memeli hayvan tespit edilmiş burada. Türkiye'de yaşayan 40 tür yırtıcı kuştan 12 türünün bu bölgede olduğu tespit edilmiş. Burada 158 kuş türü olduğu görüldü. Bu inanılmaz bir rakam. Türkiye'de olan kuş türlerinin neredeyse yüzde 80'inin Yayla Gölü'nde bulunduğu tespit edildi. Balıkçıl kuşların da sekiz türünden yedi tanesinin burada olduğu görüldü." şeklinde konuştu.
Sulak alanın 40 hektarının sazlık ve kara alanı, 30 hektarın da su olduğunun belirlendiğini aktaran Demir, "Bu şu demek: Buradaki toplam alanın yarısından fazlası artık karasallaşmaya başlamış. Sazlık veya karasal halde. Dolayısıyla yapmamız gereken işin çok aciliyeti de görülmüş oldu. Şu anda yaklaşık 24 hektarlık alanın özellikle temizliği yapılmakta, burada saz ve dip çamuru, karasallaşamaya neden olan artıklar alınmaktadır. Şimdi üç etap ve üç yıl olarak belirlendi. Zaman olarak, bu dönemin çalışma şartları olarak en zor dönem seçilmesinin sebebi, en az kuş türünün olduğu dönem. Bu çalışmayı baharda yapsaydık, doğaya yıllardır eleştirilen bu hatayı biz de yapacaktık. Bilimsel olarak en az zarar verecek bu dönem olduğu için burası tespit edildi." dedi.
Üç yılda 24 hektarlık alanda yapılacak temizlik çalışmasının bu yıl sadece 6 hektarda uygulanacağını anlatan Vali Demir, "2014 yılında 6 hektar, 2015 yılında 12 hektar olarak üç yılda tamamlanmış olacak. 40 hektarlık alan karasallaşmış olmasına rağmen biz niye 24 hektarlık alanı temizliyoruz? Çünkü burada göl oluşmaya başladığında zaten doğal olarak yapı kendisini tamamlayacak. Bu alanın tamamına yakını, bu süreç içerisinde, üç yılın sonunda göl haline gelecek. Üç yıl sonra burada çok farklı bir göl görmüş olacağız. Yayla Gölü'nü kazanmış olacağız." diye konuştu.

0 yorum:

Yorum Gönder