12 Aralık 2013 Perşembe

A PLUS İNDİRİM!



Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi beyaz eşyaya enerji tasarrufunu teşvik etmek için bir teşvik getirmeye hazırlandıklarını söyledi. Şimşek, teşvikin sadece beyaz eşya için örneğin buzdolabında A plus olan ürünler için geçerli olacağını, televizyon gibi kahverengi eşya grubunun kapsamda olmayacağını belirtti. Şimşek, bugünden yarına bir düzenlemenin söz konusu olmadığını, bürokratların çalışma başlattığını, hazırlayacakları öneriye göre hareket edileceğini kaydetti.

Şimşek, enerji tasarrufu sağlayan dayanıklı tüketim mallarının teşviki için daha avantajlı bir vergileme politikası üzerinde bir çalışma başlattıklarını söyledi. Neyin teşvik edilip neyin teşvik edilmeyeceğine yönelik yürütülen bir çalışma yapılacağını, daha sonra da bu çalışmanın kendilerine sunulacağını anlatan Şimşek, “Ona göre kararımızı vereceğiz” dedi. Vergileme üzerinden yapılacak teşvik ile ilgili elektrikli otomobilleri örnek gösteren Şimşek, “Elektrikli otomobillerde ÖTV yüzde 3’lerde. Elektrikli otomobil alan sadece yüzde 3 ÖTV veriyor. Özü itibariyle Avrupa ’da aldığı teşvike paralel. Bayağı ciddi bir teşvik” diye konuştu. Enerji tasarrufu için de verilecek teşvikin yine vergisel olabileceğini kaydeden Şimşek, “Daha kesinleşmiş bir şey yok, sadece üzerinde çalıştığımız konulardan bir tanesi” dedi.
Öte yandan bürokratlar da getirilecek teşvikin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ya da KDV indirimi şeklinde olabileceğini belirtirken, daha çok ÖTV indiriminin söz konusu olabileceğini, indirimin tüketiciye verileceğini kaydettiler. Yetkililer, çalışmanın içinde Bilim ve Sanayi Bakanlığı’nın da olduğunu söylediler.

0 yorum:

Yorum Gönder