7 Kasım 2013 Perşembe

GEZİCİ KURTİZ'İ UNUTMADI



Bu yıl 19. yolculuğuna çıkmaya hazırlanan Gezici Film Festivali, durakları arasına Edremit’i de ekledi. Festivali hiç yalnız bırakmayan Tuncel Kurtiz’in anısına 27 Kasım’da Edremit’te bir günlük bir buluşma gerçekleştirilecek ve Kurtiz’in dostlarının katılımıyla Gezici Festival arşivinden seçilen görüntülerden oluşan ‘Gezici Festival’in Yol Arkadaşı: Tuncel Kurtiz’ adlı belgesel ve Tuncel Kurtiz’in yönettiği ‘Gül Hasan’ adlı film gösterilecek. Ayrıca Edremit Belediyesi’nin de katkılarıyla kentte gün boyu film gösterimleri gerçekleştirilecek.

Festivalin ikinci durağı ise 29 Kasım- 5 Aralık tarihleri arasında Ankara olacak. Alfred Hitchcock’un Ankara’da ilk kez gösterilecek sessiz filmi ‘Şantaj’ (Blackmail), canlı müzik eşliğinde 28 Kasım akşamı Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde British Council işbirliği ile sinemaseverlerle buluşacak. Bu özel gösterime Hasan Ali Toker piyanosuyla eşlik edecek.
Aralarında Altın Portakal’da en iyi film ve en iyi yönetmen ödüllerini alan Ramin Matin imzalı ‘Kusursuzlar’, İstanbul Film Festivali’nde en iyi ilk film ödülü alan Deniz Akçay Katıksız’ın ilk filmi ‘Köksüz’, Altın Koza’nın en iyi film ödülünü paylaşan ‘Gözümün Nuru’ ve ‘Yozgat Blues’ filmlerinin de bulunduğu ‘ Türkiye Sineması 2013’ bölümünün merakla beklenen filmleri Ankaralı izleyiciyle ilk kez buluşacak. Gösterimlere film ekipleri de katılacak.
‘ Dünya Sineması’ seçkisinde ise ABD’den Fransa ve Lübnan’a, Meksika’dan Kore ve Şili’ye, farklı ülkelerin sinemalarından çarpıcı örnekler yer alıyor. Bu bölümün ağır topu ise Paolo Sorrentino’nun Türkiye’de ilk gösterimi gerçekleştirilecek ‘Muhteşem Güzellik’ filmi. ‘Ne Yapmalı?’ bölümü izleyiciyi özgürlük ve demokrasi mücadelesinin yöntemlerini düşünmeye davet edecek.
Berlin Film Festivali’nde kısa belgeseli ‘Aşura’ ile ödül kazanan Köken Ergun’un video işleri, ‘Deneysel Sinema: Avusturya–Türkiye’ ve dünya sinemasından kısa film örneklerinin yer aldığı ‘Kısa İyidir’, Gezici Festival izleyicisine sinemanın farklı yüzlerini gösterecek.

0 yorum:

Yorum Gönder