25 Kasım 2013 Pazartesi

EN ESKİ TAPINAĞIN HAYVANLARI SERGİLENİYOR



Göbekli Tepe kalıntılarındaki 12 bin yıllık hayvan figürleri Şanlıurfa’da bir fotoğraf sergisinde tanıtılıyor. Dünyanın en eski tapınağı olarak bilinen, M.Ö. 10 bin yıllarından kalma Göbekli Tepe’de 1995’ten beri devam eden kazılarda çok sayıda hayvan figürüne rastlandı. Figürler Doğuş Grubu’nun ana sponsorluğunda düzenlenen bir fotoğraf sergisiyle Şanlıurfa’da tanıtıldı. Sergide tilki, yılan, yabandomuzu, turna, ördek ve aslan gibi hayvan figürlerinin seramiklere basılan, fotoğrafçı Zekai Demir’in çektiği 25 fotoğraf yer alıyor.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan ve dünya basınında büyük yankı uyandıran Göbekli Tepe, bugüne kadar çok az bir bölümü kazılmış olmasına rağmen şimdiden ‘medeniyetin doğduğu yer’ olarak tanımlanıyor. Göbekli Tepe’nin Mısır piramitlerinden 7500 sene, İngiltere ’deki Stonehenge’den ise 8 bin yıl önce inşa edildiği biliniyor.
Dün gerçekleştirilen açılışa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç ve Belediye Başkanı Eşref Fakıbaba katıldı. Ece Vahapoğlu’nun koordinatörlüğünde gerçekleştirilen proje kapsamında Şanlıurfa Vali Kemalettin Gazezoğlu Kültür ve Sanat Merkezi’nde açılan seramik baskı sergisi 30 Kasım’a kadar ücretsiz görülebilecek. Sergi, 2014 Şubat’ta İstanbul ’a gelecek.

0 yorum:

Yorum Gönder