10 Ekim 2013 Perşembe

NOBEL ÖDÜLÜ 'SANAL KİMYAYA' VERİLDİ



2013 Nobel Kimya Ödülü, "kimya deneylerini sanal ortama taşıyan" üç bilim adamına verildi. Bu yılki ödülü, Stanford Üniversitesi'nde görevli İngiliz-Amerikan vatandaşı Martin Karplus, Strasbourg Üniversitesinde görevli Amerikan-Avusturya vatandaşı Michael Levitt ve Southern California Üniversitesinde görevli Amerikan-İsrail vatandaşı Arieh Warshel paylaşacaklar.

Üç bilim adamı kimyasal süreçleri anlayabilmek için bilgisayarda benzeşimler geliştirdi ve farmakoloji çalışmalarında yeni bir dönemin temellerini attı.
İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, açıklamasında, "2013 Nobel Kimya Ödülü'nün sahipleri, bilgisayar aracılığıyla kimyanın esrarengiz yönlerini ortaya koydular. Günümüzde bilgisayar, kimya alanında çalışanlar için, deney tüpü kadar önemli bir gereç. Kimyasal süreçleri ayrıntılı bir şekilde öğrenebilmek, katalizörlerin, ilaçların ve güneş pillerinin en iyi şekilde kullanılabilmesini sağlayacak." dedi.
Arieh Warshel, Stoklholm'deki basın toplantısına telefonla katılarak, "Los Angeles'ta, gecenin ortasında uyandırılıp ödülü kazandığını öğrenmekten büyük bir sevinç içinde olduğunu" söyledi.
Warshel, "Özetle söylemek gerekirse, bizim geliştirdiğimiz teknik, bilgisayarda proteinin yapısını oluşturmak ve sonra neyi nasıl gerçekleştirdiğini anlayabilmek oldu." dedi.
Amerikan Kimya Derneği başkanı Marinda Li Wu, ödülün çok heyecan verici olduğunu söyledi; ödülü kazanan bilim adamlarının klasik deneysel bilim ile kuramsal bilim arasında, bilgisayarda oluşturdukları modeller üzerinden ilişki yaratılmasının temelini attıklarını ifade etti.
Li Wu, "Bu çalışmaların sonunda elde ettiğimiz bilgiler, yeni ilaçlar geliştirmemize, örneğin bir ilacın vücuttaki bir hastalığı tedavi etmek için proteinle nasıl bir etkileşime gireceğini görmemize yardımcı olacak." dedi.

0 yorum:

Yorum Gönder