30 Ekim 2013 Çarşamba

MARMARAY DUALARLA AÇILDI



Yüzyıllık proje Marmaray açıldı. İlk sefer devlet zirvesinin katılımıyla yapıldı. Geçişler 15 gün ücretsiz olacak.

Asya ile Avrupa arasında denizin altından demiryolu ulaşımını sağlayacak Marmaray törenle açıldı.
Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile bazı bakan ve milletvekilleri katıldı.
Törene  Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud,  Romanya Başbakanı Viktor Ponta ve Japonya  Başbakanı Shinzo Abe da katıldı.
Törende ilk olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş konuştu.
Topbaş'ın ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım konuşmasını yaptı.
Yıldırım, "Artık İstanbul, Marmaray'dan önce, Marmaray'dan sonra diye anılmaya başlıyor. Marmaray projesi, İstanbul'un bilinen tarihini 6 bin yıldan, 8 bin 500 yıla çıkarıyor. İstanbul'un tarihini, Marmaray'la yeniden yazıyoruz" dedi.
Başbakan Erdoğan, Asya ile Avrupa arasında, denizin altından kesintisiz demiryolu ulaşımını sağlayacak, dünyanın alanındaki önemli projelerinden Marmaray'ın Üsküdar Meydanı'nda düzenlenen açılış töreninde yaptığı konuşmada, Marmaray'ın İstanbul'a, Türkiye'ye ve tüm insanlığa hayırlı olmasını temenni etti.
Törende son olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül konuşma yaptı.
Cumhuriyet'in 90. yıldönümünde hükümetin çok büyük bir hediye sunduğunu belirten Gül, bu projenin dünya için sayılı projelerden biri olduğuna dikkat çekti. Gül, "Çok büyük projeler önce hayal edilir. Sonra ideal haline gelir ve sonra da iş bilen kararlı, vizyon sahibi insanlar çıkar bunları gerçekleştirir. 153 sene önce hayal edilen bu proje hükümetimiz tarafından gerçekleştirildi" dedi.
Marmaray'ın Pekin ile Londra'nın arasını bağlayan bir tünel olduğunu, dünyayı ilgilendiren bir proje olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Son yıllardaki istikrar, güen ortamı büyük prjeleri devreye sokma imkanı verdi. İnanıyorum ki; bu istikrar devem ettiği sürece büyük projeler Türkiye'nin hizmetine sunulacaktır. Değerli kardeşim Başbakan Erdoğan bu projeyi büyük bir kararlılıkla takip etti. Değerli Bakan Yıldırım, kararlı ve bilgili şekilde takip etti" diye konuştu.
Kurdelenin kesiminden önce mikrofonu alan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Büyük eserin açılışını yapma ve hep beraber içinden geçme sırası geldi. Biraz önce hepimiz asrın projesi dedik. Böyle bir projeyi sadece açmamalıyız. Bayramlarda köprülere ne yaptığınızı millet biliyor. Asrın projesi için bir iyilik düşünüyorsunuzdur? Başbakan'a sormam lazım" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül'ün sözleri üzerine Başbakan Erdoğan, ""Burasının bereketi iyi. Gerçi 5 milyar doları bulan bir yatırım.  Sayın bakanım da notunu alsın. 15 gün burayı ücretsiz yapalım" dedi.
Bu haberin ardından Gül, "Ben de bunu bekliyordum. Bu projenin bayrımını yapıyorduk. Hayırlı uğurlu olsun" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından hep birlikte kurdele kesildi.
Üsküdar Meydanı'nda düzenlenen törenin ardından Cumhurbaşkanı Gül, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve eşi Gülten Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Viktor Ponta, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, makinist dairesinde yolculuk etti.
Marmaray'ın Üsküdar istasyonunda saat 17.19'da başlayan yolculuk, Asya ve Avrupa kıtalarının tam ortasında 10 dakikalık molanın ardından devam etti.
Molada, Gül, Çiçek, Erdoğan ve yabancı konuklar, üzerinde Asya ve Avrupa yazan levhayı duvara sabitledi.
İlk yolculuk, Yenikapı İstasyonu'nda saat 17.39'da sona erdi.
Asya ile Avrupa kıtalarını denizin altından demir yoluyla birbirine bağlayan Marmaray, açılışın ardından vatandaşların akınına uğradı.
1400 metresi denizin altında olan Marmaray, 13.6 kilometrelik mesafeyle Ayrılıkçeşme’yi Kazlıçeşme’ye bağlayarak Asya ile Avrupa kıtasını sualtı tüpleriyle birbirine bağlıyor.
9,3 milyon lira maliyeti olan projede saatte 75 bin, günde 1 milyon yolcunun taşınması planlanıyor. İki yaka arası 19 dakikada geçilecek. Proje ayrıca, 60 metre derinliği ile "dünyanın en derin batırma tüneli" olma özelliğini de taşıyor.
Günde 300 bin yolcu taşıyacak Marmaray için İstanbul Büyükşehir Belediyesi toplu taşımada yeni bir düzenleme yaptı. 181 otobüs hattı Marmaray’a entegre edilirken, İETT’ye bağlı 1419 otobüs de günde 8722 sefer yaparak Marmaray’ın aktif işlemesine olanak sağlayacak.
Marmaray’ın bugün açılan bölümünde 3’ü yer altında olmak üzere toplam 5 istasyon bulunuyor. İstasyonların isimleri ise şöyle: Ayrılık Çeşme, Üsküdar, Yenikapı, Sirkeci ve Kazlıçeşme. Marmaray biletleri 1.95 lira üzerinden fiyatlandırılırken İstanbulkart da geçerli olacak.

0 yorum:

Yorum Gönder