30 Ekim 2013 Çarşamba

KİBELE'DE BİR BÜYÜK USTA: EŞREF ÜREN



İş Sanat Kibele Galerisi, yeni sezona Türk resminin renk ve ışık ustası Eşref Üren’in retrospektif sergisiyle girdi. Bedri Rahmi Eyüboğlu tarafından “Resmimizin ana direklerinden biridir” diye nitelendirdiği Eşref Üren’in eserleri, 30 Kasım’a kadar görülebilecek. Eşref Üren’i yakından tanıyan ressam İmren Erşen tarafından hazırlanan sergi kataloğu, ömrünü resme adamış sanatçının eserleri hakkında detaylı bilgiler içeriyor.

Alçakgönüllü ve gösterişsiz bir yaşamı tercih eden ressam Eşref Üren, 1920’li yıllarda Sanay-i Nefise Mektebi’nde İbrahim Çallı, Hikmet Onat ve Feyhaman Duran gibi Türk resminin önde gelen isimlerinden eğitim almıştı. Sanat eğitimini sürdürmek için gittiği Paris’ten döndükten sonra Erzurum ve Sivas’ta çeşitli okullarda 8 yıl öğretmenlik yapan Üren, 1943’te D Grubu’na katılmıştı. Her yıl açılan Devlet Resim ve Heykel Sergileri’ne devamlı eserlerini veren Eşref Üren, Türkiye ’nin yurtdışında tanıtımı için açılan UNESCO Sergisi, Venedik ve Tahran Bienali gibi prestijli sergilere de davet edilmişti.
Resimlerinde çoğunlukla Ankara ve çevresinden oluşturduğu kar peyzajlarını, bozkırın akşam saatlerini, bulvarları, baharın renklerini, çiçekleri, Kurtuluş Parkı’nın, Elmadağ’ın, Çiftlik’in pırıltılı görünümlerini işleyen Eşref Üren, 1984 yılında Ankara’da vefat etmişti.

0 yorum:

Yorum Gönder