31 Ekim 2013 Perşembe

AMASYA'DA TANRIÇA FİGÜRLÜ MOZAİK BULUNDU



Amasya'da gerçekleştirilen arkeolojik kazıda, Roma dönemine ait olduğu belirtilen tanrıça figürlü mozaik ortaya çıkarıldı.

Amasya Müze Müdürü Celal Özdemir, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gökmedrese Mahallesi'nde kurumlarınca yürütülen kazıda, Roma dönemine ait bin 700 yıllık mozaiklerin ortaya çıkarıldığını söyledi.
Yapılan kazı çalışmalarında Amasya için çok önemli tarihi özelliğe sahip mozaikler bulunduğunu anlatan Özdemir, "Ortaya çıkardığımız mozaiklerden biri yaklaşık 80 metrekare. Bu mozaiğin üzerinde daha önce bizim Amasya'da örneğini hiç görmediğimiz figürler var. Bunlardan biri 'KTI-CIC', diğeri ise 'IIAPE- BOAH'. Bu iki figür, mozaik süslemenin tam zeminini oluşturuyor. İlginç tarafı, iki figür de birbirine karşılıklı bakar durumda tasvir edilmiş" ifadelerini kullandı.
Figür üzerinde ismi yazılı KTI-CIC tanrıçasının Erken Roma ve Bizans dönemlerindeki yapıları koruduğuna inanıldığını dile getiren Özdemir, "Özellikle vakıf eserlerin üzerine binayı, yapıyı koruyucu anlamda yapılmış bir tanrıça. Biz bunu biliyoruz. Diğer figürde de bir madalyon içerisinde IIAPE- BOAH yazıyor. Bole, meclis demek. Bunun o kelimeden geldiğini düşünüyoruz. Biz bunun meclis binası olduğu, dolayısıyla resmi bir yapı olduğu kanaatine vardık. Büyük bir salon, belediye meclisinin toplandığı büyük bir salon diyebiliriz. Eserde çok nadir süslemeler var. Bizim için çok büyük değer taşıyor" dedi.

0 yorum:

Yorum Gönder