23 Eylül 2013 Pazartesi

TÜRKİYE’NİN İKİNCİ JEOPARK PROJESİ



Dünyanın en iyi jeopark projesine aday Türkiye’nin ikinci jeopark projesi Bitlis’te bulunan dünyanın ikinci büyük krater gölünün bulunduğu Nemrut Kalderası’nda hayata geçiriliyor.

Projeyle birlikte Bitlis’in bölgenin cazibe merkezi haline gelmesi amaçlanırken, yine projenin hayata geçirilmesiyle 3 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor. Şehre hem maddi hem de manevi olarak büyük katkı sunması beklenen Bitlis’teki jeopark projesinin 3 yıllık süre zarfında hayata geçirilmesi planlanıyor. Jeopark projesi kapsamında Bitlis’e gelen bilim adamları ve jeopark projesinde görev alacak olan teknik ekipler projenin uygulanacağı Nemrut Kalderası’nda incelemelerde bulundu. Projenin uygulanacağı alanları tek tek dolaşan bilim adamları ve teknik ekipler, kalderayı en ince ayrıntısına kadar inceleyerek raporladı.
Türkiye’nin ilk jeopark statüsünü Manisa’nın Kula ilçesi jeoparkının kazandığını belirten Bitlis Valisi Veysel Yurdakul, “İnşallah Nemrut - Süphan jeoparkıyla Türkiye’de ikinci olacağız. Ve bu sayede Nemrut Kalderası jeoparkın kalbi olacak. Bilim adamlarımızın bize ifadesi ‘Dünyanın en iyi jeoparkı adayı olabilirsiniz’, yani en iyisine aday olabilirsiniz diyorlar. Fakat bu tabi ki jürinin elinde olan bir şey. Ancak biliyorsunuz jeoparktan dünyada aşağı yukarı 100 milyar dolarlık bir turizm pastası var. Biz özellikle kentimizi bu jeopark ası altında bu pastadan daha çok faydalanmasını istiyoruz. Projenin sonunda en az 3 bin kişiye iş sağlanması, işte jeositler, gelen turistlerin konaklamaları, onlara yapılacak olan ikram, alacakları hediyelik eşyalarla aslında tamamen bir toplum kalkınması projesi.
Sadece Bitlis ilini değil Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi hatta Türkiye’nin elini uluslar arası platformda güçlendirecek bir statü konumundadır. O bakımdan biz burada bu planlamayı yaparken, uygulayıcılar, bilim adamları ve bu konuda tecrübeli olan jeopark yöneticileri ile çok yakın temas halindeyiz. Çok güzel bir kurgulama yapıldı. Bir iki sene içerisinde biz jeoparkta belli bir düzeye gelip inşallah 3 sene içinde de jeopark statüsünü almayı amaçlamaktayız. Bunun için çok büyük kaynaklar yatırmaya hazırız.
Örnek vermek gerekirse jeoparkın yolu için harcama yapmaya ayırdığımız kaynak 100 milyon civarındadır. Aşağı yukarı bu üç, dört sene içinde zannedersem 125 milyonluk bir rakamla inşallah jeoparkı Bitlis’e ve ülkemize kazandırmış olacağız. Hem ülkenin hem de ilin tanıtımına büyük katkı sağlamış olacağız” diye konuştu.

0 yorum:

Yorum Gönder