10 Eylül 2013 Salı

BU DA AKILLI BUZDOLABI!



Sanayi Bakanlığı’nın üniversitelerle işbirliğinin önünü açan San-tez projesine şimdiye dek 2 bine yakın proje başvuru yaptı. Proje kapsamında geliştirilen ürünler arasında özel sensörler kullanılarak bozulan gıdayı haber veren buzdolabı dikkat çekti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın, sanayi kuruluşlarının üniversitelerle işbirliği yapmasını sağlayan Sanayi Tezleri (San-tez) projesinde önemli sonuçlar alınmaya başlandı. Proje kapsamında, geliştirilen icatlar dikkat çekerken, bunlardan bir tanesi, buzdolabında bozulan gıdaları anında bildiren 'Akıllı Buzdolabı Projesi' oldu. Buzdolabında bozulan gıdaları kullanıcıya anında bildiren "Akıllı Buzdolabı Projesi" geliştirildi. Gıdaların bozulmaları sonucu ortaya çıkan uçucu organik bileşikleri algılayabilecek koku sensörleri geliştirilecek. Proje için kırmızı et, beyaz et, balık, pişmiş yemek ve süt ürünleri seçilecek. Bu gıdaların bozulmaları sırasında ortama yaydıkları gazların algılanması ile buzdolabında bozulma belirtisi gösteren gıdaların olduğu anlaşılacak ve bu bilgi kullanıcıya iletilebilecek. Başka bir projeyle de kalbine pil takılı olan kişilerin MR çektirmesini sağlayacak bir sistem geliştirilecek.
Şirketlerin Ar-Ge yoluyla çözülebilecek ihtiyaçlarını ülkedeki bir üniversite ile işbirliği yaparak gidermesi için başlatılan San-tez projesinde 16 Eylül'e kadar başvuru alınacak. Üniversitelerle geliştirilen projelerin masraflarının yüzde 75'i devlet tarafından karşılanacak. Bu yıl Santez destekleri için 50 milyon TL'lik bütçe ayrıldı.
Konuya ilişkin bilgi veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bugüne kadar yaklaşık 2 bin proje müracaatının olduğunu belirtirken, 750'ye yakın projenin desteklendiğini bildirdi. Ergün ayrıca, destek programı kapsamında üretilecek Ar-Ge projelerinde; makinedonanım, sarf malzemesi, hizmet alımı, seyahat ve personel giderleri ücretlerinin bakanlık tarafından karşılandığını da kaydetti.

0 yorum:

Yorum Gönder