13 Ağustos 2013 Salı

ATATÜRK'ÜN DOĞDUĞU EV ZİYARETE AÇILDI



Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, 1881 yılında Selanik'te doğduğu evi yeniden restore etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, 1881 yılında Selanik'te doğduğu evi restore etti. Çağdaş müzecilik anlayışına uygun yenilenen evde Atatürk'ün silikondan yapılmış heykeli ziyaretçileri tüm gerçekçiliğiyle karşılıyor. Atatürk'ün yaşamına ait kesitlerin güçlü bir görsellik ve bilgilendirmeyle ziyaretçilere sunulduğu mekanda, arşivlerden elde edilen bilgi ışığında hazırlanan panolar ve belgesel filmlerle ziyaretçilere etkileyici bir ortam sunuluyor. Türk tarihinin önemli mirasları arasında yer alan ve 10 Kasım 1953 de Atatürk Evi olarak Selanik'te ziyarete açılan yapı, 60 yıl sonra yeniden düzenlenerek ziyarete hazır hale getirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'yla Dışişleri Bakanlığı'nın 2010 yılında başlattığı çalışmalarla ihtiyaç duyulan tüm onarımları hızla tamamlanan yapıya çağdaş bir müze kimliği kazandırıldı.
Üç kattan oluşan binanın zemin katında yer alan 'Atatürk ve Çocuk Odası' ile başlanılan tarihi yolculukta, uğranılan her oda Atatürk'ün yaşamını ziyaretçilere tüm canlılığıyla aktarıyor. Binanın üst katlarındaki sofalarda evin eski teşhir düzenini gösteren maketler sergilenirken, 1. katta, 'Selanik Odası', 'Manastır Odası', 2. katta 'İstanbul Odası' ve 'Ankara Odası' olarak isimlendirilen odalar yer alıyor.
Atatürk'ün hayatını anlatan ve hayatının geçtiği şehirleri tanıtan bilgi panolarına yer verilen mekanın 2. katındaki 'Ankara Odası'nda ise ziyaretçiler, Atatürk'ü koltuğa oturmuş şekilde canlandıran silikondan yapılmış gerçekçi bir heykelle karşılaşıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder