10 Temmuz 2013 Çarşamba

ŞEHİR HATLARI’NA ÇİFT YÖNLÜ HAREKET EDEBİLEN VAPURLAR GELİYOR



İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Hatları, filosuna yeni vapurlar katıyor. Yenilenen iskeleler, inşa edilen modern ve panoramik gemilerin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2014 yılında yolcu güvenliği artırılmış, engellilerin daha rahat kullanabileceği ve tasarımları daha modern vapurlar için önümüzdeki günlerde ihaleye çıkarak alımı yapacak.

Belediye ihaleyle, her iki yöne de hareket edebilen ve manevra için süre kaybının yaşanmadığı yerden tavana kadar camla kaplanmış gemiler almayı planlıyor. Alınması planlanan gemilerin yolcu kapasitesinin ise 700 kişi olacağı belirtiliyor. İlk etapta 4 vapurun alınacağını ifade eden belediye yetkilileri, bu sayının 10’a tamamlanacağını söyledi. İstanbul trafiğini rahatlatmak amacıyla kent insanının deniz ulaşımından daha fazla yararlanabilmesi amacıyla İstanbul Belediyesi, deniz ulaşımına yönelik yatırımlarını sürdürüyor.
Teknolojik imkânlarla donatılacak yeni gemilerin en önemli özelliği engelli yolcuların erişimini kolaylaştırması olacak. Yüksek manevra kabiliyetli, hızlı, konforlu ve iki yönlü hareket kabiliyetine sahip olacak yeni gemiler, mevcut yanaşma manevrasından farklı olarak önden ve arkadan çift yönlü yanaşabilecek. Yeni gemilerle sefer başına yüzde 25 yakıt ve zaman tasarrufu sağlanması hedefleniyor. İstanbul’da deniz trafiğinde standart belirlemek ve mevcut ulaşım sistemleriyle daha hızlı entegre ve koordine etmek amacıyla filoya katılması planlanan gemiler teknolojinin son yenilikleriyle donatılacak.
Modern teknolojinin imkânlarına sahip olacak yeni vapur projeleri İstanbul’un hızlı ulaşım tercihi dikkate alınarak hazırlanacak. Yeni gemi projesiyle deniz, karayolu ve raylı sistemlerinin entegrasyonu daha uyumlu hale getirilecek. Yeni proje ile deniz ulaşımından yararlanmak isteyen engelli yolculara da Avrupa standartlarında seyahat imkânı sağlanacak.
Yeni gemiler Şehir Hatları mevcut tarifesinde yer alan idari liman seferlerinin yapıldığı tüm hatlarda kullanılacak ve ilk etapta 4 yolcu gemisi projelendirilerek yapımı süratle gerçekleştirilecek. 2014 yılında hizmete alınması planlanan yeni gemilerin boyu 42, eni 10 metre olacak. Özellikle güvenlik, manevra, konfor ve emniyetli seyahat ile donatılacak gemilerin en önemli özelliği ise engelli yolcuların kullanımına göre dizayn edilmesi. Yeni gemiler 12 deniz mili hız yapabilecek.
İki yönlü hareket kabiliyetine sahip, iki tarafından da yönetilebilen baş ve kıç taraflarının simetrik olduğu vapurlar olacak Açık alanda 200 kişi, kapalı alanda 500 kişi olmak üzere 700 yolcu kapasiteli olacak.
Teknenin baş ve kıç tarafında bulunacak hidrolik rampaları sayesinde engelli vatandaşların kullanımına imkân verecek, diğer yolcuların ise hızlı ve emniyetli geçişini sağlayacak.
Teknenin yanaşma ve kalkış manevralarında dönüş yapmayarak yüzde 25 zaman ve yakıt tasarrufu sağlayacak.

0 yorum:

Yorum Gönder