22 Temmuz 2013 Pazartesi

MİMAR SİNAN’IN EVİ KEŞFEDİLMEYİ BEKLİYOR



Anadolu’nun yanı sıra yurt dışında da eşsiz eserler yapan Mimar Sinan’ın 22 yaşına kadar yaşadığı Kayseri’nin Ağırnas beldesi, yeraltı şehirleri, kiliseleri ve dehlizleriyle keşfedilmeyi bekliyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün talimatıyla koruma altına alınan ve geçmişi 3 bin yıl öncesine kadar dayanan Ağırnas, tarihi dokusuyla dikkati çekiyor. İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orta Anadolu’da yer alan Kayseri’nin 6 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu anımsatarak, kentin pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığını söyledi.
Bu medeniyetlerin izlerinin kentte yaşatıldığını ifade eden Taymuş, Türk mimari tarihinin en büyük ustası Mimar Sinan’ın doğduğu yer olan Ağırnas’ın da barındırdığı tarihi dokuyla keşfedilmeyi bekleyen bir belde olduğunu belirtti.
Mimar Sinan’ın 22 yaşına kadar Ağırnas’ta yaşadığının bilindiğini dile getiren Taymuş, “Büyük mimarın doğduğu evi restore ederek, Ağırnas Belediyesine devrettik. Yurt içinde ve yurt dışında düzenlenen fuarlarda Ağırnas’ı tanıtıyoruz. Amacımız, ünlü mimarın yaşadığı ev başta olmak üzere bu şirin beldeyi turizme kazandırmak” dedi.
Ağırnas’ın özellikle yer altı şehirleriyle dikkati çektiğini ifade eden Taymuş, “Bu şirin beldede neredeyse her evin altında yer altı şehirleri var. Mimar Sinan’ın doğduğu evde de yer altı şehri var, burayı temizledik, ışıklandırdık ve turizme açtık. Ağırnas, Rum nüfusun yoğun olarak yaşadığı bir belde. Hristiyanlığın yasak olduğu dönemlerde burada yaşayan Hristiyan ahali, ibadetlerini yapmak için yer altına inmiş. Daha sonra da buralar güvenlik amaçlı kullanılmış. Müslüman topluluklarsa yer altı şehirlerini gündelik ihtiyaçları için soğuk hava deposu olarak kullanmışlardır. İçindeki dehlizlerle labirenti andıran bu yer altı şehirleri görülmeye değer” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayesinde Ağırnas’ta çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü anlatan Taymuş, şunları söyledi:
“Cumhurbaşkanımız 2011 yılında Ağırnas’ı ziyaret ettiğinde, buranın koruma altına alınması talimatı verdi. Büyükşehir Belediyesi, Mimarlar Odası, Erciyes Üniversitesi ile Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfından (ÇEKÜL) üyelerin bulunduğu bir komisyon oluşturduk. Bu komisyon, 1,5 yılı aşkın süredir çalışıyor. Buradaki taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonu için proje hazırlanıyor. Bugüne kadar 15 özel mülkiyetli evin projesİni hazırladık, bakanlığa sunduk, projeler kabul edildi. En kısa sürede çalışmalarımızı tamamlayıp bu tarihi mekanları turizme kazandırmak istiyoruz. Ağırnas’ta Mimar Sinan tarafından yaptırılan iki çeşme var. Aşağı Pınar mevki olarak bilinen yerde de gezilebilen bir yer altı şehri mevcut. Bu yer altı şehrinde büyük bir uygarlığın yaşadığı anlaşılıyor. Öte yandan 1857 yılında yapıldığı tahmin edilen Agias Prokopis Kilisesi de beldenin kültür miraslarından.”

0 yorum:

Yorum Gönder