22 Mayıs 2013 Çarşamba

NİKSAR'IN "DOĞAL" YÜZÜ



Karadeniz'in bol yağışıyla bereketlenen toprakları ile Orta Anadolu'nun bozkırları arasında kalan Tokat'ın Niksar ilçesi uluslararası fotoğraf yarışmasına ev sahipliği yaptı. Ortaya çıkan kareler ilçenin sadece coğrafi değil, sosyal ve kültürel farklılığını da gözler önüne serdi.

Danişmend Beyliği'ne başkentlik yapan, Ortaçağ'dan kalma eserlerin ayakta durduğu ilçe 350 fotoğrafçıyı ağırladı. Yarışmaya İngiltere, İtayla, Hollanda, Yunanistan, Çin, Finlandiya, Filistin, Lübnan, Kıbrıs, Moğolistan, Ürdün, KKTC ve İran'dan fotoğrafçılar katıldı.
Aralarında Pontus, Roma, Danişmend, Selçuklu, İlhanlı ve Osmanlı dönem eserlerinin de bulunduğu yaklaşık 4,000 kare çekildi.
Fotoğrafçıların kadrajına Anadolu'da tıp eğitimini veren ilk medrese Yağıbasan da, Roma döneminden kalma "ayazma" suyunun bugünkü hali "Ayvaz" kaynağı da, halk ozanı Erzurumlu Emrah ve şair Cahit Külebi'nin anıt mezarları da takıldı.
İki gün süren çekimlerin ardından bir gün süren jüri seçimi sonrasında beş kategoride toplamda 20 ödül kupası ve 30 mansiyon dağıtıldı, 200 fotoğraf sergilenmeye değer bulundu.
Yarışmanın çocuklar için ayrılan özel bölümüne de ilgi yoğun oldu. 158 çocuğun katıldığı yarışmada çekilen en iyi kareler ödül töreninde gösterildi.

0 yorum:

Yorum Gönder