22 Mayıs 2013 Çarşamba

MÜZİK TEDAVİSİYLE ŞİFA DAĞITILIYOR



Özel İzmir Egepol Hastanesi'nde, müzikle tedavi yöntemiyle hastalara şifa dağıtılıyor.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şerafettin Özdoğan, müzikle tedavi yönteminin özellikle yoğun bakım ve komada bulunan, psikiyatrik tedavi gören hastaların tedavisinde kullanıldığını söyledi. Vücudun kendi kendini tedavi edici özelliği olduğunu ve belli makamlardaki Türk musikisinin bu etkiyi artırdığını belirten Dr. Şerafettin Özdoğan, müziğin beyni aktif tuttuğunu ve beyin faaliyetlerinin geri dönüşünün hızlandığını anlattı.
Özdoğan, vücudumuz kendi kendini tedavi ederken bütün duyu organlarını kullandığını belirterek şöyle konuştu: "İşitme duyusu bunlardan biridir. Vücut komada olsa bile belli düzeylerdeki sesleri duymaya devam eder. Müzik belli ses dalga boylarıyla beyni uyarır ve bu uyarılar beyni aktif tutar. Müzik sesi beyinde bulunan limbik sistemi, merkezi sinir sistemini ve hormanları etkiliyor. Müzikle tedavinin bir özelliği de hasta, müziği dinlediği anda olumlu etkilenmeye başlıyor. Böylelikle hastaların bilince kavuşması ve beyin faaliyetlerinin geri dönüşü hızlanıyor.”
İzmir'de bu yöntemin kullanılmadığını kendisinin de 8-10 yıldır bu yöntemle ilgilenerek hastalara uyguladığını ifade eden Özdoğan, Türk Musikisini Araştırma ve Tanıtma Grubu (TÜMATA) kurucusu Etnomüzik Terapisti Rahmi Oruç Güvenç'in büyük desteğini gördüğünü söyledi.
Türk müziğindeki hicaz, rast ve semah gibi makamların vücuda direnç, rahatlama ve toksin giderme gibi çeşitli fiziksel etkileri olduğunu dile getiren Dr. Şerafettin Özdoğan, açıklamalarını şöyle tamamladı: “Türk sanat müziği yalnızca fiziksel değil psikolojik olarak da tedavi edici etkiye sahip. Müzikle tedavi hem fiziksel hem de ruhsal olarak iki yönlü çalışıyor. İnsanlara duygu yenileyici etkiyle birlikte, olumlu düşünceyi ve alçak gönüllülüğü artıran hisler kazandırıyor.”

0 yorum:

Yorum Gönder