19 Mart 2013 Salı

JAPONYA'DA BİLE EŞİ OLMAYAN YAPITLAR



Dolmabahçe Sarayı Galerisi’nde sürmekte olan “Osmanlı Sarayı’nda Japon Rüzgarı” sergisinde Türkiye ile Japonya arasındaki ilişkilerin başlangıcına tanıklık eden yapıtlar yer alıyor.

Dolmabahçe Sarayı'na giren ilk Japon eşyalarının 1887 yılında padişah 2. Abdülhamit’i ziyaret eden Japon imparatorluk ailesinden Komatsu Akihito’nun sunduğu armağanlar olduğu bilinir. Bu ziyarete karşılık olarak 1889'da Japonya'ya gönderilen ve dönüşte batan Ertuğrul gemisine Japonların hemen yardıma koşması ve kazada ölenler için bir anıt yaptırmasının aradaki dostluğu pekiştirdiği de. İzleyen yıllarda karşılıklı ziyaretlerin ve armağan sunmaların sürmesi ve İstanbul’da bir Japon mağazasının açılması ise Osmanlı saray ve konaklarında önemi bir Japon eşyaları koleksiyonu oluşmasıyla sonuçlanmıştır.
Dolmabahçe Sarayı'ndaki Japon yapıtları arasından seçilen dolap, paravana, sehpa, etajer, yazı masası, duvar rafı, vazo, sofra takımları ve gaz lambaları gibi eşyaların yer aldığı serginin öyküsünü küratör Miyuki Aoki Girardelli şöyle anlatıyor: “2010’da ‘İstanbul’da Üç Japon’ sergisini açtığımız günlerde, Milli Saraylar Yayın Bölümü Başkanı Kemal Kahraman bir Japon yapıtları kataloğu yapmamızı önerdi. Haziran 2012’de çalışmaya başladım. Çok heyecanlı bir süreçti. Her gün yeni şeyler buluyorduk. Çünkü 1952’de yapılmış olan envanterde birçok yapıtın kökeni belirtilmemişti. Ben bu çalışmayı sürdürürken Kemal Bey bir sergi düzenleyelim dedi. Böylece, katalog çalışmasını tamamlamadan, saptadığımız yapıtlardan bir bölümünü aldığımız bu sergiyi açtık.”
 “Buradaki yapıtlar Japonya’da Japon sanatı olarak bilinenlerden farklı. Batı için üretilmiş. Örneğin, sergide yer alan Meiji Dönemi, Shibayama işi dolabın Japonya için üretilen benzerlerinin süslemeleri çok daha sadedir. Bu yapıtların ortaya çıkması Japonya’da büyük yankı uyandırdı. Japonya’da eşi olmayan, dünyada da çok az bulunan, inanılmaz değerli yapıtlar bunlar. Şimdiye kadar bilinmese de, bu yapıtlar da Japon sanatı yelpazesi içinde yer almalı diye düşünüyorum.” Sergi 22 Mart'a kadar gezilebilir.

0 yorum:

Yorum Gönder