26 Mart 2013 Salı

İSTANBUL KÜTÜPHANELERİNE HAYAT ÖPÜCÜĞÜ



İstanbul İl Özel İdaresi, tarihi kütüphaneleri ve paha biçilemez büyük arşivleri yenileyerek kültürel mirasımızın gelecek nesillere aktarılmasını sağlıyor. Dün başlayan Kütüphane Haftası’nda iyi haberler veren İdare, Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nin yenileme çalışmalarını yüzde 95 oranında tamamladı.

2009 yılında başlayan çalışmalar bahçe ve meydan düzenlenmesiyle sona erecek. 4 Milyon 234 bin TL bedel ile yapılan bu son çalışmalar tamamlandığında hem kitap severler yenilenmiş yüzüyle kütüphanelerine kavuşacak hem de bu tarihi mekan sergi ve konferansların yapıldığı bir kültür merkezi olarak hizmet verecek.
İl Özel İdaresi’nin restore ettirdiği bir diğer eser, Üsküdar sahilinin incisi Şemsi Paşa Halk Kütüphanesi. Mimar Sinan'ın duygu dünyasını ve birikimini en iyi yansıtan eser olarak tanımlanan kütüphane okurlarıyla buluşmak için gün sayıyor.
Ayasofya’nın bilgi deryası I.Mahmut Kütüphanesi’ni de restorasyonla buluşturan İdare; 1 milyon TL ile geçen yıl başladığı çalışmaları bu yıl nihayetlendirerek asırlık eserlerin bulunduğu kütüphaneyi gelecek asırlar için dayanıklı hale getirecek. Tarihi önemi büyük olan bu kütüphanede yaklaşık 5 bin adet tarihi değeri olan kitap yer alıyor. Laleli semtinde 17. yüzyıldan miras kalan Koca Ragıp Paşa Kütüphanesi de, restorasyonla dirilecek yapılardan biri. İdare, kütüphanenin yenileme çalışmalarının birinci aşamasını 1 milyon 634 bin TL bütçe ile geçen yıl tamamladı. İkinci aşama için ihale çalışmaları ise henüz tamamlandı.

0 yorum:

Yorum Gönder