26 Mart 2013 Salı

100 MİLYON DOLARLIK TASARRUF SAĞLAYACAK



TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak, milli işletim sistemi ‘Pardus-Anadolu Parsı’nın yenilendiğini belirterek, dün itibariyle Milli Savunma Bakanlığı dahil birçok kamu kurumunda kullanılmaya başladığını bildirdi. 

Tamamen ücretsiz kullanılacak Pardus, Türkiye’ye yılda milyonlarca lira tasarruf sağlayacak. Tübitak öncülüğünde geliştirilen açık kaynaklı işletim sistemi Pardus 2013 sürümü kamu, KOBİ ve özel sektörün kullanımına sunulmaya başladı.
Tübitak Ulakbim’de (Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi) bir basın toplantısı düzenleyen Tübitak Başkanı Yücel Altunbaşak, Milli Savunma Bakanlığı yerel ağında 9 bin 500, İSKİ’de bin 500, Genelkurmay Başkanlığı Sağlık Komutanlığında 4 bin bilgisayarın Pardus’a taşındığını, SGK’nın da bir yıl içinde Pardusa geçişinin başlayacağını, TÜRMOB ile mali müşavir ve muhasebecilerin kullanımına sunulmak üzere özel bir sürüm çalışmasının devam ettiğini bildirdi. Pardus’un Fatih Projesi kapsamında 85 bin akıllı tahta üzerinde de kullanılacağını belirten Altunbaşak, “Şu anda bütün liselerde kullanılıyor. İlerleyen zamanlarda sayı 550 bine çıkacak. Pardus Linux tabanlı bir işletim Türkiye bunu başardı. Türkiye, firmalara 100 milyon doların üzerinde lisans program ücreti ödüyor. Bu yöntemle daha az ücret ödeyecektir” dedi.

0 yorum:

Yorum Gönder