5 Mart 2013 Salı

İKİ BÜYÜK USTA FİLM FESTİVALİNDE



İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Akbank sponsorluğunda düzenlenen, 150 bine ulaşan takipçisiyle Türkiye ’nin en büyük sinema etkinliği konumundaki İstanbul Film Festivali, her zamanki gibi dolu dolu bir programla 32. kez izleyici karşısına çıkmaya hazırlanıyor. 30 Mart-14 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek festivalin programı Martı Otel’de düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Son bir yılın en parlak filmlerinden unutulmaz sinema klasiklerine, usta yönetmenlerin başyapıtlarından ses getiren belgesellere yaklaşık 200 filmin gösterileceği festivali Cem Yılmaz da destekliyor. Zira genç yaşta hayata veda eden yönetmen Seyfi Teoman anısına bu yıl ilk kez verilecek en iyi ilk film ödülünün 30 bin lira tutarındaki para ödülünü bizzat Cem Yılmaz üstlendi.

Gelelim festivalin programına... Festivalin açılış filmi İspanyol usta Pedro Almodovar’ın son filmi ‘Aklımı Oynatacağım’. Lütfi Kırdar’daki açılışta onur ödülleri de sahiplerini bulacak. Festivalin bu yılki onur ödülleri Türkiye’den oyuncu Lale Belkıs, görüntü yönetmeni Aytekin Çakmakçı, oyuncu Ahmet Mekin ve senarist Ayşe Şasa’ya verilecek. ‘Missing’ ve ‘Z’ gibi unutulmaz filmleriyle tanınan Yunanlı yönetmen Costa-Gavras da festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü alacak ve 7 Nisan’da son filmi ‘Kapital’in gösterimine katılacak.
Festivalin kapanışında onur ödülü alacak isimse ‘Ölü Ozanlar Derneği’, ‘Truman Show’, ‘Gelibolu’ gibi unutulmaz filmlere imza atan Avustralyalı yönetmen Peter Weir olacak. Weir aynı zamanda festivalin Altın Lale uluslararası yarışmasının jüri başkanlığını üstlenecek.
Festivalin uluslararası yarışma bölümünde 12 film yer alıyor. Türkiye’yi Yılmaz Erdoğan’ın yönettiği ‘Kelebeğin Rüyası’ ile Aslı Özge’nin Berlin’de prömiyer yapan filmi ‘Hayatboyu’nun temsil ettiği uluslararası yarışmada Juliette Binoche’un ünlü Fransız kadın heykeltıraş Camille Claudel’i canlandırdığı Bruno Dumont filmi ‘Camille Claudel, 1915’, Yunan tragedyalarını andıran üslubuyla dikkat çeken Tony Krawitz filmi ‘Ölü Avrupa’, Philip Seymour Hoffman’ın rol aldığı ‘Son Konser’, ‘Sınıf’la Altın Palmiye kazanan Laurent Cantet’in yönettiği ‘Can Ateşi’, Kenya’nın bugüne kadarki ilk Oscar adayı olan ‘Yarım Kalan Hayat’, cinsel baskı ve yaşlanmak hakkında dokunaklı bir aile dramı ‘Her Şey O Kadar Sessiz Ki’, İran’ın yasaklı sinemacısı Cafer Panahi’nin yine gizlice çektiği ‘Perde’, Dostoyevski’nin ‘Suç ve Ceza’sını yepyeni bir bakış açısıyla ele alan Kazakistan filmi ‘Öğrenci’ gibi yapımlar var.
Festivalin ‘Türkiye Sineması’ bölümünde farklı başlıklar altında 31 film gösterilecek. Bu yılki ulusal yarışmada yer alacak 10 filmin sekizi Türkiye’de ilk kez festival kapsamında görücüye çıkacak. Yönetmen Tayfun Pirselimoğlu başkanlığındaki jürinin değerlendireceği ulusal yarışma filmleri şöyle: ‘Özür Dilerim’ (Cemil Ağacıkoğlu), ‘Yozgat Blues’ (Mahmut Fazıl Coşkun), ‘Saroyan Ülkesi’ (Lusin Dink), ‘Kelebeğin Rüyası’ (Yılmaz Erdoğan), ‘Köksüz’ (Deniz Akçay Katıksız), ‘Karnaval’ (Can Kılcıoğlu), ‘Hayatboyu’ (Aslı Özge), ‘Sen Aydınlatırsın Geceyi’ (Onur Ünlü), ‘Soğuk’ (Uğur Yücel), ‘Devir’ (Derviş Zaim).
Avrupa Konseyi’nin katkılarıyla düzenlenen ‘Sinemada İnsan Hakları’ bölümünde Grup Yorum’un yapımcılığını üstlendiği ‘F Tipi Film’, Ali Aydın’ın Venedik’te Genç Aslan ödülünü kazandığı ‘Küf’, Batı Şeria’daki bir Filistin mülteci kampının kadın doğum kliniğinde geçen ‘İnşallah’, romanlarıyla tanınan Afganistan asıllı yazar Atiq Rahimi’nin yönettiği ‘Sabır Taşı’, Kim Mordaunt’a Berlinale’de en iyi ilk film ödülü kazandıran ‘Roket’, Berlin’de Gümüş Ayı’yı kazanan Danis Tanovic’in yönettiği ‘Bir Hurdacının Hayatı’ gibi filmler FACE ödülü için yarışacak.
Festivalin bu yılki ustalar seçkisi nesiller üstü bir niteliğe sahip. 90’ına yaklaşan Yeni Dalga ustası Alain Resnais’nin ‘Henüz Bir Şey Görmediniz’i de listede, 90’lar Fransız sinemasının umudu Olivier Assayas’nın 68 Paris olaylarını odağına aldığı ‘Aşk Kokusu’ da... Tabii her sene yeni bir filmini İstanbul Film Festivali’nde görmeyi âdet edindiğimiz, 105 yaşındaki auteur Manoel De Oliveira listenin yaş ortalamasını en çok yükselten isim. Bu seneki De Oliveira filmimiz ‘Gebo ve Gölge’. Beşinci kuşak Çin sinemasının piri Chen Kaige, ‘İftira Ağı’nda gösterişli tarihi epiklerinden biraz uzaklaşıp internet çağına bakıyor. Margarathe Von Trotta’nın ‘Hannah Arendt’i hem yönetmeni hem de hikâye ettiği kişi dolayısıyla ilginin esirgenmeyeceği yapımlardan. Tabii en merak edilen ustalardan biri de Ken Loach. Merakımızın sebebi sadece yeni bir Ken Loach filmiyle karşı karşıya olmamız değil, aynı zamanda ustanın bu sefer ‘45 Ruhu’yla bir belgesele imza atmış olması... Hollywood tarihinin en yaratıcı tür filmlerinden birkaçına imza attıktan sonra ülkesine dönen Hollandalı usta Paul Verhoeven de ‘İhanet Oyunları’yla seçkide.
Dünya festivallerinde hangi filmler dolaşımda, takip etmek için en sağlıklı mecralardan biri hâlâ İstanbul Film Festivali... Dustin Hoffman’ın bu sefer yönetmenliği devraldığı Maggie Smith’li, Billy Connolly’li hikayesi ‘Dörtlü’, Hollywood ve Chicago film festivalleri sonrası İstanbul’da. İspanya film endüstrisinin Goya ödüllerinde en iyi film seçilen ‘Ölü ve Mutlu’, New York ve San Sebastian gibi festivalleri dolaştı. Seçkinin bir diğer Goya galibi ise eleştirmenlerin “Hızlı ve Öfkeli’nin market arabalı versiyonu” olarak yorumladığı Paraguay filmi ‘7 Kasa’. Anurag Kashyap’ın ‘Wasseypur Çeteleri’, Cannes’da gösterildiğinde eleştirmenlerin Quentin Tarantino’yla paralellik kurduğu, Bollywood’la gangster hikayelerinin sıradışı bir birleşimi. Fernando Trueba’nın ‘Sanatçı ve Modeli’ hem senaristinin Avrupa sineması pirlerinden Jean-Claude Carriere imzalı olması hem de Claudia Cardinale’nin varlığıyla dikkat çekiyor.
Festivalin yeni bölümü ‘Kadın Hikâyeleri’nde güçlü kadın karakterlerin yer aldığı filmler gösterilecek. Ernest Hemingway’in torunu Dree Hemingway’ın rol aldığı ‘Genç Yıldız’, Sally Potter’ın yönettiği ‘Ginger ve Rosa’ ve Cannes’dan ödülle dönen ‘Çocuklarım’ bu bölümde gösterilecek filmlerden.
Bu yıl yeniden canlandırılan ‘Edebiyattan Beyazperdeye’ bölümünde Cannes’da FIPRESCI kazanan Sergei Loznitsa’nın yönettiği ‘Sislerin İçinde’, Fransız Yeni Dalga’sının önemli ismi Claude Miller’in son başyapıtı ‘Thérèse Desqueyroux’, Julianne Moore’un oynadığı Henry James uyarlaması ‘Arada Kalan’, Lena Olin’in oynadığı sıkı polisiye ‘Hipnozcu’, Gérard Depardieu’lu ‘Gülen Adam’, Winona Ryder’ın rol aldığı ‘Katil’ ve İstanbul’a da gelecek Bille August’un son çalışması ‘Lizbon’a Gece Treni’ gibi hayli iddialı filmler yer alıyor.
NTV Belgesel Kuşağı’nda belgesel Oscar’ı kazanan ‘Bir Şarkının Peşinde’, performans sanatının önce ismi Marina Abramovic’i merkeze alan ‘Marina Abromovic’in Yaşamı ve Ölümü’, dehşet verici bir taciz skandalına odaklanan ‘Madonna Ağlıyor’, İsrail merkezli dünyanın en gizli kapaklı örgütünü ifşa eden ‘Bekçiler’, Hollywood’un kast direktörlerini anlatan ‘Oyuncu Seçimi’, Nirvana’nın davulcusu Dave Grohl’un ilk yönetmenlik denemesi ‘Sound City’ gibi yapımlar öne çıkıyor.
‘Yeni Bir Bakış’da dikkat çeken genç yönetmenlerin filmleri izleyicilerle buluşacak. Meksika’nın Oscar adayı ‘Lucia’dan Sonra’, ilk gösterimini Venedik’te yapan ‘Fidye’, çağdaş Habil-Kabil hikâyesi ‘Saygın Bir Aile’, Filistinli yönetmen Annemarie Jacir’in filmi ‘Seni Gördüğümde’, Haneke’nin ‘Aşk’ına benzetilen ‘Son’, müzik tutkunlarının kaçırmaması gereken ‘Malları Ver’ bu bölümün dikkat çeken yapımları.
Bu yılki gösterimleri Beyoğlu’nda Atlas, Beyoğlu, Pera Müzesi, Nişantaşı’nda City’s, Ortaköy’de Feriye ve Kadıköy’de Rexx sinemalarında yapılacak festivalin biletleri 16 Mart Cumartesi günü 10.00’dan itibaren satışa sunulacak. Bilet fiyatları tam 15, öğrenci 10 lira olarak belirlenen festivalin hafta içi gündüz seansları 5 lira olacak.

0 yorum:

Yorum Gönder