21 Ocak 2013 Pazartesi

EGE'YE 3 TURİZM MÜJDESİ



Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 29 Kasım 2012 tarihli yazısı üzerine İzmir'de bir bölge termal turizm merkezi, 2 bölge de kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi.

Bayındır termal turizm merkezi, Efes Antik Kenti ve civarı, Meryem Ana Evi ile Şirince Köyü'nü kapsayan alan kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi oldu. Ayrıca Denizli Tavas Bozdağ da kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi olarak ilan edildi.
Bu karar ile Bayındır'a termal turizm yatırımlarının önü açılırken, Efes Antik Kenti ve Şirince bölgesinde tarihi ve doğal SİT'ten kaynaklanan sorunlar ile plansız yapılaşma sorunu da çözüme kavuşturulacak.
Bölge Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm amaçlı olarak yeniden gözden geçirilip planlanacak. Şirince ve Efes'in bütünlük anlayışı kapsamında birlikte planlanacağını vurgulayan Ediz, "Şirince'de uzun süredir bir yapılaşma var. Bunlar planlama açısından sıkıntıları olan yerlerdi. Bunun ortadan kaldırılması için turizm koruma alanı ilan edildi. Bundan sonra gelişme mevcut yapılaşmayı da dikkate alarak planlı ve programlı şekilde olacak" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay 2 yıl önce Şirince ve Efes'i koruma ve gelişim bölgesi ilan edeceklerini açıklamıştı. Günay, "Zaten benim Şirince ile ilgili başka hayalim var. Burayı kültür turizm koruma, geliştirme bölgesi yapalım istiyorum. Koruma bölgesi olursa plan yetkisi bize geçecek. Tüm plan hükümlerini turizm amaçlı olarak yeniden gözden geçireceğiz.
Yapılaşmaları, aykırılıkları, düzenlemeleri bundan sonra bakanlık olarak biz yapacağız. Belediye ve özel idare bize yardımcı olacak elbette. Şirince'yi Türkiye'de parmakla gösterilecek özel bir bölge haline getirelim. Önüne gelenin kazık çaktığı, kat çıktığı başıboşluktan kurtaralım istiyoruz" demişti.

0 yorum:

Yorum Gönder