28 Kasım 2012 Çarşamba

TÜRK DOKTORLARINDAN BİR İLK

Karın ağrısı şikayetiyle gittiği hastanede sol böbreğinin işlev kaybettiğini ve rahminde ur olduğunu öğrenen Arzu Akbaş’a, şifa kapısı dünyada ilk kez uygulanan bir ameliyat yöntemiyle açıldı.

Çanakkale’den İzmir’e uzanan hikayenin 42 yaşındaki kahramanı Arzu Akbaş, İzmir Medical Park Hastanesi’nde yapılan ameliyatla sağlığına kavuştu. Kendisine böbrek yetmezliği ve rahminde ur bulunduğu teşhisi konulan genç kadın için Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği ile Üroloji bölümü harekete geçti ve dünyada ilk kez göbek deliğinden girilerek tek kesiden yapılan laparoskopik cerrahi ameliyatı tekniği uygulanarak (SILS yöntemi) rahim ve sol böbreği aynı anda alındı.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinden Doç.Dr. Mert Göl, Yrd. Doç.Dr. Merve Biçer, Yrd.Doç. Dr. Vedat Uluğ ve Üroloji Kliniğinden Yrd.Doç. Dr. Murat Arslan tarafından yapılan ameliyatla sağlığına kavuşan Akbaş, “Dünyada ilk olmanın verdiği özelliği de taşıdığım için mutluyum. İnşallah hayatım bundan sonra güzel ve sağlıklı geçer. Eşimden sonra doktorlarım hayattaki ikinci piyangom oldu” dedi.
Doç. Dr. Mert Göl, söz konusu operasyonun sağlık açısından hastaya konfor sağladığını estetik görünümü ile de sosyal yaşantısını sıfır problemsiz idame ettirdiğini belirtti. Ameliyatla ilgili bilgi veren Doç.Dr. Mert Göl, yapılan teşhis ve tetkiklerin ardından operasyonun yaklaşık 3 saat sürdüğünü ve taburcu olma takviminin üçüncü günü aşmadığını söyledi.
İncelemelerde böbrek yetmezliğine neden olan problemin rahimdeki ur olmadığı ama endometriozis hastalığına bağlı bir böbrek yetmezliğin gelişebileceğini düşündüklerini anlatan Doç. Dr. Göl; şöyle konuştu: "Ürolog arkadaşla yaptığımız görüşme sonrasında böbrek yetmezliğini tespit ettik. Böylece göbek deliğinden girerek bu ameliyatı yapmaya karar verdik. Ameliyata girdiğimizde rahmin bağırsaklara yapışık olduğu, sol tarafta idrar yolunun harap olduğunu gördük. Göbek deliğinden girerek hastanın rahmini çıkardık, bağırsaklardaki yapışıklıkları giderdik. Üç saat süren bir operasyon ve başarılı geçti. Ameliyattan sonra hastamız üçüncü gün taburcu edildi. İki ayrı operasyonun olması ama aynı anda olması gerekiyordu. Sol böbreğin alınıp rahmin alınmaması kabul edilecek bir durum değil. Endometriozis hastalığı sağ tarafta bulunan böbreğinde fonksiyonlarını bozabilirdi. O yüzden hem böbreğin alınması hem de rahmin alınması gerekiyordu.Göbek deliğinden yapılan laparoskopik ameliyat hastaya konfor sağlamaktadır. Hem daha çabuk taburcu olmasını, daha az ağrı hissetmesini iki ameliyatın aynı anda normal yollarda açık olarak yapılmış olduğunu düşünürsek ön tarafta karnından ve böbreğinin bulunduğu yerde iki büyük kesi olacak ve hasta için de hem ağrıya hem de sosyal yaşantısında problem oluşturacaktır. Göbek deliğindeki iz hemen hemen hiç görünmemektedir.”
Ürolog Yrd. Doç.Dr. Murat Arslan; Türkiye ve dünyada göbek deliği üzerinden böbrek ve böbrek üstü ameliyatların yapıldığını hatırlatan ancak rahim ve böbreğin aynı anda göbek deliği üzerinden girilerek gerçekleştirilen operasyonla alınmasını dünyada ilk olarak yorumladı. “İlk kez hem rahmin hem de böbreği göbek deliğinden ameliyat ederek vajinadan dışarı aldık" diyen Ürolog Yrd.Doç. Dr. Murat Arslan;
Bu önemli çünkü hastaların daha rahat olmaları lazım çünkü ağrıları daha az olacak. Çünkü, göbek deliğini karın içine girmek için kullanıyoruz. Hastalar bu şekilde bir hafta sonra normal hayatlarına devam edebiliyor. Dünyada ilk kez uygulandı. Önemli çünkü hiçbir zorluk çekmeden bu operasyonu gerçekleştirdik. Şu an sadece göbek deliği içinde üç dikişi var. Başka da yara ya da dikiş yok.”
Operasyonun benzer vakalar arasında ayrım oluşturarak gerçekleştirildiğine dikkat çeken Arslan, şu bilgileri aktardı: “Her hastaya uygulanabilecek bir operasyon değil. Hastamız çok kilolu olanlarda göbek deliğinden girip ameliyat yapmak zor. Çünkü göbek deliği yağlanıyor. İçeri girmek bu yönde çok zor. Şişman olan hastalarda göbek deliği üzerinden yapılan operasyon daha zor.İleri yaştaki hastalarda ve anestezi sorunu yaşayan hastalarda bu yöntemi önermiyoruz. Ama genç ve bayan kilolu olmayan hastalarda göbek deliği tercih edilen bir operasyon yöntemi.”
HABER X

0 yorum:

Yorum Gönder