3 Ekim 2012 Çarşamba

ENGELLİYE MIHLAMA FIRSATI

Altın ve mücevher sektörü temsilcileri, değerli taş ve madenlerin işlenmesinde engelli istihdamını artırmak için harekete geçti. ‘Mıhlama’ olarak adlandırılan pırlanta ve diğer değerli taşların mücevher üzerine yerleştirilmesi işleminin oturularak yapılan bir iş olmasından hareketle, tekerlekli sandalyede oturan, engellilere iş ve meslek edinme fırsatı sunulacak. Önümüzdeki günlerde ilgili bakanlar ve Meclis’teki siyasi partileri ziyaret etmeye hazırlanan sektör temsilcileri, yeni açıklanan teşvik paketinde 6’ıncı bölgeye verilen teşviklerin, değerli taş işlemeciliğinde engelli istihdam eden işletmelere verilmesini talep edecek.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Mücevher İhracatçıları Birliği ve İstanbul Kuyumcular Odası temsilcilerinin oluşturduğu heyet, bugünlerde Ankara’daki temaslar sırasında sektörün genel görünümü ve mıhlama işinde başarılı olan Çin ve Hindistan gibi ülkelerin başarı öykülerinin anlatıldığı bir sunum hazırlığı içinde. Sunumda, mıhlama ve pırlanta kesme faaliyeti için işçilerin oturduğu sandalye ile tekerlekli sandalyenin aynı yükseklikte olduğu, dolayısıyla sürekli bu sandalyelerde oturmak durumunda olan engelliler için bu alanda önemli bir avantaj bulunduğu vurgulanacak.
Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, Türkiye’de 9.5-10 milyona yakın engelli bulunduğunu hatırlatarak, “Bunların elleri ve gözleri iyi işleyenlerinin mıhlama yapması ve taş kesmesi için hiçbir engel yok. Bu konuda istenilen teşvikler verilse, kısa vadede en az 100 bin engelliye iş fırsatı doğacak. Böylece değerli taşlarımız çuvalla değil, mücevherlerin üzerinde tek tek dünyaya satılacak” dedi.
HÜRRİYET

0 yorum:

Yorum Gönder