24 Ekim 2012 Çarşamba

DUT ÇEKİRDEĞİ ''ANTİOKSİDAN'' ÇIKTI


İnönü Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, dut çekirdeğinden elde edilen yağın, omega 6 asidi ve antioksidan özellikli E vitaminleri açısından zengin olduğu belirlendi.

Darende Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sibel Uluata, ''Bazı Bitkisel Yağların Karakterizasyonu'' konulu doktora tezinde, bazı meyve çekirdekleri ve tohumlar üzerine araştırma yaptı.
Uluata, İnönü Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Merkezi (İBTAM) Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Nurhayat Özdemir'in tez danışmanlığında yürüttüğü çalışmasında, erik, dut, vişne, kiraz ve kavun çekirdekleri ile ısırgan, turp, defne ve menengiç gibi bazı tohumların yağlarını analiz etti.
Çalışma sonucunda, dut çekirdeğinden elde edilen yağın, omega 6 asidi ve antioksidan özellikli E vitaminleri açısından zengin olduğu tespit edildi. Uluata'nın bu çalışması, Uluslararası Gıda Kongresi'nde de bildiri olarak sunuldu.
Özdemir, hiçbir zararı bulunmayan yağı, kalp rahatsızlığı olan ya da yüksek kolesterolü bulanan insanların da kullanabileceklerine işaret etti.
TNN HABER – AA

0 yorum:

Yorum Gönder