3 Temmuz 2012 Salı

TÜRK TASARIM TARİHİ BU SİTEDE

Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu Derneği (ETMK), “Endüstriyel Tasarım Tanıtım Ajansı (ETTA)” bünyesinde; Türkiye’de özgün ürün tasarımı konusunda geçmişten günümüze gerçekleşen üretim ve tasarım süreçlerinin kaydını tutmak, üretici ve tasarımcılara dair nesne ve arşiv malzemesini bir araya getirerek bir tasarım belleği oluşturmak üzere bir Endüstriyel Tasarım Sanal Müzesi (ETSM) kurdu.


ETMK tarafından açılan Endüstriyel Tasarım Sanal Müzesi, Türkiye’de endüstriyel tasarıma dair bellek oluşturmak amacıyla açılan ilk sanal müze olma özelliği taşıyor. Bu müze ile birlikte, yaşadığımız coğrafyadaki ürün tasarımı belleğine sahip çıkılması, endüstriyel tasarımın bir meslek olarak tanınırlığına katkıda bulunulması ile meslek geçmişinin gelecek nesillere aktarımı için kayıt altına alınması ve sunulması amaçlanıyor.

Endüstriyel Tasarım Sanal Müzesi koleksiyonunun temelini ETMK’nın bugüne kadar düzenlediği etkinliklerde yer alan ürünler oluşturuyor. ETSM’de, koleksiyon ürünleri günümüzden başlayıp geçmişe doğru uzanan bir bakış içinde, Türkiye’de endüstriyel tasarım geçmişinin bütünsel belleğini oluşturabilecek özgün tasarım örnekleri ve belgeleri derlenerek izleyiciye sunuluyor.

ETSM, koleksiyonda izlenebilen tekil ürünlerin yanı sıra düzenlediği sanal sergilerle endüstriyel tasarım hikâyelerine de yer veriyor. “Türkiye Mobilya Tasarımında Dönüm Noktası: Kare Metal - Galeri T Dönemi Mobilya Tasarımları” başlıklı ilk sanal sergisini, 1955’te Sadi Öziş ve İlhan Koman tarafından kurulan Kare Metal atölyesine ayıran ETSM, Temmuz ayında ikinci sanal sergisini açacak.

İnternet ortamında, 1000 ürünün yer aldığı koleksiyonuyla hizmet vermeye başlayan ve web adresi www.etsm.org.tr olan ETSM’nin bir diğer önemli çalışması ise Türkiye’de endüstriyel tasarımın doğrudan ve dolaylı bağlamlarını olabildiğince belirleyerek, bütünsel bir bellek okuması sağlamak. Buradan hareketle hazırlanan ETSM Endüstriyel Tasarım Kronolojisi, Türk tasarım tarihi gelişiminin ana hatlarını göstermeyi amaçlıyor. Çizelge, Türkiye’nin ekonomik, politik ve kültürel alanlarındaki gelişimini dünyadaki gelişmelerle birlikte sunabilmek amacıyla, Dünyada Endüstriyel Tasarım, Türkiye’nin Dönüşümleri, Türkiye’de Endüstriyel Tasarım ve Türkiye’de Endüstriyel Üretim başlıkları altında dört bölüme ayrılarak hazırlandı.

0 yorum:

Yorum Gönder