4 Haziran 2012 Pazartesi

RÖNESANS'IN ÜÇ DEHASI İSTANBUL'DA

16. yüzyıl İtalyası’nın üç ustası Michelangelo, Leonardo Da Vinci ve Raphael, İstanbul’un Rönesans ruhuna yaraşır mekânlarından Tophane-i Amire’de, ‘The Great Masters’ başlıklı sergide bir araya geliyor. Rönesans’ın en önemli üç isminin başyapıtlarının orijinallerini İstanbul’a getirmek mümkün olmasa da, eserlerin röprodüksiyonları bu sergi vesilesiyle görülebilecek. Serginin aslında ‘yapıtların orijinallerini görmek isteyenler için bir İtalya daveti’ niteliğinde olduğunu belirten küratörler Francesco Buranelli ve Alessandro Vezzosi’nin Rönesans üçlüsünü buluşturmak dışında bir başka önemli katkısı da geleneksel olanla teknolojiyi bir araya getirmeleri.

‘The Great Masters’, ‘interaktif’ bir sergi; izleyiciler, Michelangelo’nun ‘Sistine Şapeli’ndeki eserlerini ve Davud heykelini; Leonardo Da Vinci’nin ‘Son Yemek’ freskini ve ‘Vitruvius Adamı’nı, Raphael’in ‘Atina Okulu’ freskinin detaylarını interaktif bir sistem yardımıyla deneyimleme fırsatı buluyor. Serginin giriş bölümünde gösterilen üç dakikalık film, Rönesans döneminin üç dehası hakkında genel bir bilgilendirme yaparak ziyaretçileri sergiye hazırlıyor. İzleyiciler, sergi girişinde dağıtılan ‘audio guide/ kulaklıklı tur’ ve yapıtların yanına yerleştirilen okutucular yardımıyla eserler hakkında detaylı bilgi alabiliyor. Örneğin izleyici, sergi dahilinde gerçek ölçülerinde bir röprodüksiyonu İstanbul’a getirilen, Rönesans’ın en popüler eserlerinden ‘Son Yemek’i izlerken, eserin önüne yerleştirilen göz izleme cihazıyla, genel izleyici ile aynı noktalara bakıp bakmadığını öğrenebiliyor. Ya da eserlerin yanına yerleştirilen dokunmatik ekranlarda, Michelangelo’nun ‘Sistine Şapeli’ yapıtının tavanındaki figürleri detaylı bir şekilde inceleme fırsatı bulabiliyor.

Bir başka örnekte ise ziyaretçiler, duvara yerleştirilen ölçüm grafiğiyle kendi ölçülerini Da Vinci’nin ‘Vitruvius Adamı’ ile karşılaştırma fırsatı yakalıyor. Sergiyi projelendiren Arter Tasarım Şirketi, sergiye yerel bir tat katmak adına bir de yeni bölüm eklemiş. Michelangelo, Leonardo ve Raphael’in çağdaşları olan Osmanlı sanatçıları ve mimarlarından örneklere yer verilen bu bölüm, 16. yüzyılda Batı’daki gelişmelere paralel olarak Doğu’da neler yaşandığına dair ipuçları vermesi açısından ilgi çekici. Rönesans’ın üç dehasının bilim ve sanatta bıraktıkları izleri bir arada görmek için, ‘The Great Masters’ı ajandanıza not edin. Sergi, 31 Temmuz’a kadar açık.

0 yorum:

Yorum Gönder