21 Ocak 2011 Cuma

MARDİNLİ YÖNETMENE ABD'DEN ÖDÜL

Mardinli Yönetmen Haydar Demirtaş'ın senaryosunu yazdığı ve yönettiği "Babam Tarih Yapıyor" filmi, Amerika Birleşik Devletleri'nde ''En İyi İzleyici Belgesel Ödülü''nü aldı. Mardinli duvar ustası bir babanın oğlu olan Haydar Demirtaş'ın senaryosunu yazdığı ve yönetmenliğini yaptığı kısa metrajlı filmin ödül töreni, Mardin'de gerçekleştirildi. Genç yönetmen Haydar Demirtaş'ın yanı sıra babası Aziz, annesi Koçeri, 4 kardeşi ile 4 amcasının da rol aldığı filmde, Türkçe, Kürtçe, Süryanice ve Arapça anlatımlar yer alıyor.

Bir duvar ustasının, Süryani işçisiyle beraber bir kilisenin onarım çalışmasını ve Müslümanlar ile Süryaniler arasında süren dostluğunu, Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Süryanice 4 dildeki anlatımı ile izleyicilere sunan "Babam Tarih Yapıyor", Amerika'da düzenlenen 15. Boston Türk Kültür ve Sanat Festivali'nde 100 film arasında "En İyi İzleyici Belgesel Ödülü"nü almaya hak kazandı. Festivalin kurucu başkanı Erkut Gömülü, Mardin Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, 1996'dan beri her yıl festivalin düzenlendiğini ve 100'den fazla filmin yarışmada yer aldığını söyledi. Festivale başka ülkelerden de başvuruların olduğunu ifade eden Gömülü, ''Bu yarışmada en iyi kısa belgesel film, jürimiz tarafından belirleniyor. Bunun yanı sıra seyirci arkadaşlarımız da burada oy kullanıyor. Bunun sonunda en iyi belgesel kısa film alanında da söz sahibiler. Bu sene Haydar arkadaşımız belgesel dalında seyirci ödülünü kazandı. Birçok seyirci filmin gösteriminin ardından gelip bize 'Türkiye'ye gitmiştik, hakikaten Türkiye'yi çok iyi yansıtan bir film' yorumunu yaptı. Bu önemli bir şey'' şeklinde konuştu.

Filminin ödül alacağını tahmin edemediği için Amerika'ya gitmeyen genç yönetmen için Mardin Artuklu Üniversitesi Konferans Salonu'nda ayrıca bir ödül töreni düzenlendi. Törende genç yönetmen Haydar Demirtaş'a ödülünü Boston Türk Filmleri Festivali organizatörü Erkut Gömülü verdi.

HABER TÜRK

0 yorum:

Yorum Gönder