21 Aralık 2011 Çarşamba

DEVLET ESKİ ELEKTRONİKLERİ EVLERDEN TOPLAYACAK

Çevre Bakanlığı, bozuk bilgisayar, cep telefonu, ömrünü tamamlamış televizyon ve buzdolapları ücretsiz olarak evlerden toplama kararı aldı. Söz konusu hurdaların bilinenin aksine durdukları yerde bile kansorejen etkilerinin olduğu belirtildi.

Bugün Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı evlerde kullanılan ekonomik ömrünü tamamlamış elektrikli ve elektronik cihazların insan sağlığına büyük tehdit oluşturduğu gerekçesiyle yeni bir "atık" yönetmeliği taslağı hazırladı.

Taslak, bilgisayar, monitör, televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi, cep telefonu ve bunun gibi ev, ofis ve endüstride kullanım alanı bulan, yararlı ömrünü tamamlamış veya arıza nedeniyle daha fazla kullanılamayan, tamiri mümkün olmayan aletlerin atık merkezleri tarafından ücretsiz toplanmasını öngörüyor.

Bakanlık atık tesisler aracılığıyla bu cihazların hem insan sağlığını tehlikeye düşürmesini önlemeyi hem de geri kazanım yoluyla cihazların içindeki değerli madenlerin yeniden ekonomiye kazandırılmasını hedefliyor. Önümüzdeki yılın ikinci yarısından itibaren uygulanması öngörülen yönetmelikle evlerin köşesinde boş bekleyen, depoya kaldırılmış ya da çöpe atılmış cihazların toplanması sağlanacak.

0 yorum:

Yorum Gönder