23 Kasım 2011 Çarşamba

‘SALT’ SANAT İÇİN 15 BİN METREKARE

Garanti Bankası’nın; güncel sanattan sosyal tarih ve ekonomi tarihine, mimarlıktan tasarım ve kent yaşamına kadar birçok alanda programlar gerçekleştiren kültür kurumu Salt’ın ikinci binası açıldı.


İki binada ortak bir programı hayata geçirmek üzere tasarlanan Salt’ın ilk binası Salt Beyoğlu’nun ardından Bankalar Caddesi’ndeki Salt Galata’nın açılmasıyla, Garanti Bankası, iki tarihi binada toplam 15 bin metrekarelik alanı kültür-sanatın hizmetine sunmuş oldu.

Salt Galata’nın açılış sergilerinden Geçmişe Hücum: Osmanlı İmparatorluğu’nda Arkeolojinin Öyküsü, 1753-1914, arkeolojinin Yakındoğu’daki zengin ve karmaşık hikâyesini, seçili bölgeler üzerinden kronolojik bir anlatımla sahneliyor. Prof. Dr. Zainab Bahrani, Prof. Dr. Zeynep Çelik ve Prof. Dr. Edhem Eldem tarafından kavramsallaştırılıp hazırlanan sergi, dünyada modern anlamdaki ilk müze olan British Museum’un kurulduğu 1753’ten, Evkaf-ı İslâmiye Müzesi’nin (Türk ve İslam Eserleri Müzesi) açıldığı 1914’e kadar geçen süreyi ele alıyor.

Salt’ta ayrıca Gülsün Karamustafa’nın ‘Peçesi Açılan Modernizm / Tarihleri Örgülemek’ sergisiyle ‘Açık Arşiv’ proje dizisinin ilk sergisi Foto Galatasaray da ziyarete açıldı. Araştırmacı/sanatçı Tayfun Serttaş’ın hazırladığı sergi, İstanbul’da 1935’ten 1985’e kadar kesintisiz olarak fotoğrafçılık yapan Maryam Şahinyan’ın arşivini gün ışığına çıkarıyor. 22 Ocak 2012’ye kadar devam edecek sergi, Şahinyan’ın fotoğrafları üzerinden yeni bir yakın tarih okumasına olanak tanıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder