17 Ekim 2011 Pazartesi

SAKIZ AĞAÇLARI KLONLAMA YÖNTEMİYLE KORUNACAK

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) ile Kraft Türkiye'nin Falım markası tarafından 3 yıldır yürütülen ''Sakız Ağaçlarına Sevgi Aşılıyoruz'' projesi 5 yıl daha uzatıldı. Projenin yeni döneminde sakız ağaçlarının korunması için Klon Parkı kurulması kararlaştırıldı.


Projenin yeni dönemine ilişkin protokolün imza töreninde konuşan TEMA Genel Müdür Vekili Hikmet Öztürk, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgeleri kıyılarında daha çok görülen sakız ağaçlarının tehlike altında olmasından dolayı bu projeye başladıklarını anımsattı.

Öztürk, sakız ağaçlarının yaşlı olması nedeniyle dinamik yöntemlerle korunması gerektiğini vurgulayarak, saha için gerekli ağaçların oluşturulması için 1 Ocak 2012 tarihinde ''Klon Parkı'' kurulması çalışmalarına başlanacağını söyledi.

Çeşme Yarımadası'nda belirlenen verimi yüksek sakız ağaçlarının aşı kalemleri alınması açısından kaynak ağaç olarak kullanılacağını anlatan Öztürk, ''100 farklı ağaçtan alınacak aşı kalemiyle 1000 verimli sakız ağacı fidanı oluşturulup yetiştirilecek'' dedi.

Projeyle tehlike altındaki verimli sakız ağaçlarının oluşturduğu üstün gen kaynaklarının güvenli bir alanda korunmasının sağlanacağını vurgulayan Öztürk, ''Klonlama, bugün doğada birçok alanda kullanılan bilimsel bir yöntem. Aslında bir menekşe sürgününü alıp suda köklendirdikten sonra başka bir saksıda büyütmek de bir klonlamadır. Çeşme Yarımadası'nda belirlediğimiz verimi yüksek tüm sakız ağaçlarını, aşı kalemleri almak için kaynak ağaç olarak kullanacağız. Aldığımız aşı kalemlerini altlık fidanlara aşılayacağız. Üretilen aşılı fidanları özel bir desenle araziye dikilecek. Diktiğimiz fidanlar sağlıkla büyüyerek verimli bir sakızlığa dönüşecek'' şeklinde konuştu.

Tesiste yer alan fidanlarla uzun vadede verimli bir sakızlık alan oluşturmanın mümkün olacağını dile getiren Öztürk, ''2016 yılına kadar devam edeceğimiz Klon Parkı tesisi ile tehlike altındaki sakız ağaçlarımızı artık yok olma tehlikesine karşı daha güvenilir bir alanda güvence altına alıp, verimliklerini de garanti altına almış olacağız'' dedi.

0 yorum:

Yorum Gönder