19 Temmuz 2011 Salı

YENİLENEBİLİR ENERJİ NÜKLEERİ GEÇTİ

Greenpeace'den yapılan açıklamaya göre yenilenebilir enerjiler 2010 yılında dünyada enerji tüketiminin %16’sını karşılayarak, nükleer santrallerin sağladığı enerjinin beş katına ulaştı.

Greenpeace Akdeniz bu konuda şu açıklamayı yaptı:

Yenilenebilir enerjilerin 2010’daki durumuna ilişkin Yenilenebilir Enerji Ağı Raporu (REN21) yayımlandı. Rapora göre 2010’da yenilenebilir enerjiler dünyanın birincil enerji (elektrik, ısı ve ulaşım) tüketiminin %16’sını karşıladı. Bu rakam, dünyada nükleer santrallerin sağladığı enerjinin 5 katından fazla.

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan, konuyla ilgili olarak “Fukuşima felaketinden sonra, dünyada ülkeler teker teker nükleer enerjiden vazgeçerken, liderliği artık yenilenebilir enerjilere yatırım yapan ülkeler kapmaya başladı. REN21’in sonuçları, enerji ihtiyacımızı ekonomik olarak da yenilenebilir enerjilerden sağlamanın mümkün olduğunu açıkça gösteriyor. Bu hem dünya ekonomisi, hem de iklim için çok iyi bir haber. Türkiye Hükümeti de seçimini yapmalı. Nükleere yatırım yapıp 20. yy’da mı kalacak, yoksa yenilenebilir enerjilerle geleceği mi yakalayacak” dedi.

REN21 raporu, yenilenebilir enerji yatırımlarının geçtiğimiz yılda 1/3 oranında yükseliş kaydederek, 2004’e göre beş kat arttığını ve 211 milyar dolara çıktığını gösteriyor.

Dünyanın en fazla karbon salımına neden olan ilk iki ülkesi ABD ve Çin, REN21 raporuna göre ilginç bir şekilde yenilenebilir enerji sistemleri sektöründe de lider konumda bulunuyor.

Türkiye ise yenilenebilir enerjiler konusundaki potansiyelinin %1’inden azını kullanıyor ve Hükümet nükleer enerji konusundaki ısrarını sürdürüyor.

0 yorum:

Yorum Gönder