23 Mayıs 2011 Pazartesi

ABD’DE ÇAĞ AÇTI

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Remzi Sağlam’ın geliştirdiği ve böbrek taşlarının kırılması ve ameliyatlarda kullanılan robot, ABD Üroloji Kongresi’nde yoğun ilgi gördü. Kongrede de en iyi çalışma seçilen cihaz doktorların çalışmalarını kolaylaştırıyor.

Hem böbrek taşlarının kırılmasında, hem de ameliyatlarda kullanılabilen yeni robot, vücutta kesik oluşturmadan sonuca gidilmesini sağlıyor. Yeni cihazı tanıtan Prof. Dr. Sağlam, şu bilgileri verdi:

“Böbrek içini hiç kesmeden ve delmeden işlev gören aletlerle böbrek taşlarının lazerle kırılması konusunda bir adım daha ileri giderek ilk kez bir robot geliştirdik. Yeni cihaz Viyana’da düzenlenen kongrede de en iyi çalışma seçildi. Bugüne kadar ‘Fleksibil Üreteroskopi’ dediğimiz cihaz, elle kullanılıyordu, doktor yoruluyor, radyasyon alıyor, aletler çabuk bozulabiliyordu. Halbuki yeni geliştirdiğimiz teknikle bu cihazı robota bağlayarak uzaktan kullanıyoruz, doktor yorulmuyor, oturarak ameliyat yapıyor.

Cihaz da daha hassas bir şekilde kullanılabiliyor, daha büyük taşlar tedavi edilebiliyor. Böylece hastalar hiç kesilmeden veya vücutlarına delik açılmadan taşlarından kurtulmuş oluyorlar. Cihazı henüz piyasaya çıkarmadık. Şu aşamada sadece Ankara’daki hastalara uyguluyoruz ve çok olumlu sonuçlar alıyoruz.”

0 yorum:

Yorum Gönder