28 Nisan 2011 Perşembe

ULUSLARARASI İŞÇİ FİLMLERİ FESTİVALİ BAŞLIYOR

Gelenekselleşme yolunda ilerleyen Uluslararası İşçi Filmleri bu yıl altıcı kez izleyicileriyle buluşacak. 1-8 Mayıs tarihleri arasında İstanbul, Ankara ve İzmir’de eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek festival daha sonra geçen yıllarda olduğu gibi kent kent süren ve bütün bir yıla yayılan uzun bir yolculuğa çıkacak.

Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında, emekçilerin yaşamlarını ve mücadele deneyimlerini izleyicilerle buluşturmayı ve ülkemizde işçi filmi üretimini özendirmeyi amaçlayan festival, Sine-Sen (DİSK), Dev Sağlık-İş (DİSK), Birleşik Metal-İş (DİSK), Hava-İş (TÜRK-İŞ), Petrol-İş (TÜRK-İŞ), Tez Koop-İş (TÜRK-İŞ), Ses (KESK), Türk Tabipleri Birliği, Halkevleri ve Sendika.Org tarafından düzenleniyor. Yerli ve yabancı 60’a yakın filmi programına alan festival bu yıl ‘Toprağımız, Havamız, Suyumuz için DOĞAL OLARAK DİRENİŞ’ temasıyla gerçekleştiriliyor.

Festival 2 Mayıs Pazartesi günü saat 17.00’de Beyoğlu-Tünel önünden başlayacak yürüyüşle start alacak.

Direnişteki işçilerin, çevre hakkı mücadelesi verenlerin ve sinema emekçilerinin katılacağı yürüyüşe geçen yıl olduğu gibi RitimArt grubu, şarkılarıyla ezgileriyle eşlik edecek.

Hemen ardından da her yıl 1 Mayıs coşkusunu salonlara taşıyan Festival açılış gecesi, bu kez İTÜ Maçka Kampüsü Mustafa Kemal (G) Amfisi’nde saat 19.30’da başlayacak. Oyuncu Fırat Tanış’ın sunacağı geceye Laz Marks skeçleri, Bandista da şarkılarıyla konuk olacak. Gecede HES’lerin Anadolu’da yarattığı çevresel, kültürel ve sosyo-ekonomik yıkımı anlatan Erkal Tülek imzalı ‘Sudaki Suretler’ belgeselinin gösterimi yapılacak.

Doğanın talanı ve buna karşı direnişlerle ilgili filmlere özel yer ayıran bu yılki festivalde Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından, yeni ve klasikleşmiş, belgesel ve kurmaca eserlerin bulunduğu 60’a yakın film gösterilecek.

Festival kapsamında gösterimler İstanbul’da Beyoğlu Pera Sineması, İstanbul Fransız Kültür Merkezi, Mezopotamya Kültür Merkezi, İstanbul Halkevi Sinema Salonu, Kolektif Kültür Merkezi, Kazım Koyuncu Kültür Merkezi, İstanbul Tabip Odası Kadıköy Şubesi Salonu’nda yapılacak. Ankara’daki gösterimler Kızılırmak Sineması, Çağdaş Sanatlar Merkezi, Ankara Barosu Konferans Salonu, Nazım Hikmet Kültür Merkezi, ODTÜ Mezunları Derneği Vişnelik Tesisleri’nde gerçekleştirilecek. İzmir’deki gösterim mekânları ise Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi Süreli Eğitim Merkezi (DESEM). Salonların yanı sıra birçok mahalle ve işyerinde, özel gösterimlerin de düzenleneceği Festival’de tüm gösterimler her yıl olduğu gibi bu yıl da ücretsiz olacak.

Festival kapsamında bu yıl da çeşitli fotoğraf etkinlikleri gerçekleştirilecek.

Onlarca fotoğrafçının eserinin yer aldığı ‘1 Mayıs 2011’ sergisi 2 Mayıs akşamı İTÜ Maçka Kampüsü Mustafa Kemal (G) Amfisi, 3-8 Mayıs tarihleri arasındaysa Evrensel Sanat Merkezi’nde izleyicilerle buluşacak.

İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra festivalin ilk durağı Artvin olacak. Daha önce farklı kentlerde yoksul mahallelerde, işyerlerinde, fabrikalarda yapılan gösterimlere bu yıl köy gösterimleri de eklenecek. Adı son yıllarda HES karşıtı mücadelelerle anılan Artvin’de 5-9 Mayıs tarihlerinde Kemalpaşa, Hopa ve Arhavi’de aynı anda festival düzenlenecek. Gösterimler salonlar ve mahallerle birlikte çay alım yerlerinde de düzenlenecek.

Farklı kentlerde sinema atölyelerinin kurulacağı festival sırasında bu yıl da kapsamlı bir festival gazetesi yayınlanacak.

Festivalle ilgili tüm bilgilere, görsellere ve yüksek çözünürlüklü tanıtım videolarına www.iff.org.tr adresinden ulaşmak mümkün.

0 yorum:

Yorum Gönder