18 Nisan 2011 Pazartesi

GERİ SAYIM BAŞLADI

Vergi mevzuatının belli olmasından sonra elektrikli otoların yollara çıkması için geri sayım başladı. BD Otomotiv, Türkiye’nin ilk elektrikli araç filosunu önümüzdeki ay teslim etmeye hazırlanıyor. BD Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Osman F. Boyner, elektrikli araçlara dönüştürülen eFiorino, eKangoo, eScudo, eTrafic ve eDucato modellerini fazla kilometre yapan lojistik şirketlerine Mayıs ayı sonunda teslim edeceklerini açıkladı. Avrupa’da 2 yıldır hafif ticari araçları elektrikliye dönüştürdüklerini belirterek, “Avrupa yollarında dolaşan BD Otomotiv imzalı 250 elektrikli aracımız var. İtalya’dan İngiltere’ye kadar birçok ülkeye elektrikli ticari araç sattık. Dönüşümü gerçekleşen bu elektrikli araçlar, 10 milyon kilometre yol kat etti. Şimdi sırada Türkiye var” diye konuştu.


Sadece şirketler, belediyeler ve kamu kuruluşlarına elektrikli araç filosu ve altyapısı sağlayacaklarını ifade eden Boyner, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özellikle yaptıkları kilometrenin fazla olması, yakıt sarfiyatı ve karbon salınımının çokluğu nedenleriyle ticari araçlar ve otobüs segmentlerindeki çözümlere ağırlık verdik. Ve bu araçların elektrikliye çevrilmesine odaklandık. Fiat’in Fiorino, Scudo, Ducato modelleriyle Renault’nun Kangoo ile Trafic hafif ticari araçlarını batarya ve elektrikli motorla elektrikliye dönüştürüyoruz. Bataryayı Çin’den, Türkiye distribütörlüğünü yaptığımız BYD’den alıyoruz. eDucato’da menzil 160 kilometreye kadar çıkabiliyor. eKangoo’nun İstanbul trafiğinin şartlarına göre menzili ise 130 km. Maksimum 100 km hız yapabiliyor. Aracın bataryasının tam şarj olması için 15 kilovat saatlik elektrik tüketiliyor. Bu normal 220 voltluk prizde 6 saat sürerken, hızlı istasyonlarda pilin yüzde 80’i yarım saatte şarj olabiliyor. Maliyet olarak şirketler büyük avantaj sağlayacak. eKangoo’yu gece doldurduğunuz zaman kilovat saati 8 kuruştan sadece 1.20 lira ediyor. “

İçerekköy Carrefour ile Cihangir’deki İSPARK katlı otoparkında hızlı şarj istasyonu kurduklarını belirten BD Otomotiv İcra Kurulu Başkanı, Mayıs’ta da lojistik ve kargo şirketlerinin yoğunlaştığı İkitelli’de hızlı şarj imkanı sağlayacaklarını kaydetti.

Boyner, hafif ticari araçların elektrikliye dönüşüm işlemlerini Avrupa’nın yanı sıra Eylül ayından itibaren Türkiye’de yapmaya başlayacaklarının müjdesini de verdi.

0 yorum:

Yorum Gönder