27 Şubat 2010 Cumartesi

ATATÜRK İLE "CUMHURİYETİN İLK SADASI" ANKARA'DA

Devlet Tiyatroları'nın "60. Yılında 60 Yeni Yerli Oyuna Dünya Prömiyeri" projesi kapsamında Erzurum Devlet Tiyatrosu oyunu "Cumhuriyetin İlk Sadası", 2-7 Mart tarihleri arasında Altındağ Tiyatrosu'nda Ankaralı sanatseverlerle buluşacak.

Demet Çizmeli ile Barış Pınar Çelebioğlu'nun birlikte yazdığı, proje tasarımı ve yönetmenliğini Mehmet Yıldız'ın üstlendiği oyunun dekor ve giysi tasarımı Suzan Kara'ya, ışık tasarımı Duran Güngör'e, müzik düzenlemesi Selçuk Yılmaz'a ait. Dans ve hareket düzeni Sezai Yılmaz tarafından hazırlanan oyunda, Mehmet Yıldız, İrfan Kılınç, Ergin Özdemir, Kuvvet Yurdakul, Gökhan Kocaoğlu, Sezai Yılmaz, Taner Köse, Ferdi Dalkılıç, Salih Cem Şener, Ümit Turan, Eda Demirsoy, Yavuz Topçuoğlu, Aykut İspir, Kübra Tığtepe, Gürkan Eraslan, Fatma Ayçin Güvercin, Sinan Kaya, Suat Süren, Erkan Çoban, Metin Yartuğ ve Kenan Çinici rol alıyor.
 

Erzurum'da 40'ın üzerinde temsil veren, Elazığ, Malatya ve Van Devlet Tiyatroları'nda turne temsilleri veren oyunun, proje tasarımı ve yönetmenliğini üstlenen Mehmet Yıldız oyun için şöyle diyor:
"Cumhuriyetin İlk Sadası" adlı oyun, tarih bilincinin unutulmaya başladığı günümüzde, geçmişi tarihi belgelerle hatırlatmak, bugüne geçmişten bakarak anlamak ve bunu sahneye taşımak amacıyla kaleme alındı. Cumhuriyetimize daha fazla sahip çıkmak gerekliliği konusunda bizim de söyleyecek sözümüz olmalıydı. Pek çok tarihi belge, anılar, günlükler ve Erzurum Kongresi'ne ait kitaplardan yola çıkarak Türk milletinin destanlara, hikayelere konu olan Milli Mücadele'sinin ilk ateşinin yakıldığı 1919 Erzurum'una döndük yüzümüzü. Uzun bir zamana yaydığımız araştırma döneminde kongrenin bilinmeyenleriyle karşılaştık. Mustafa Kemal Paşa, gelecekte cumhuriyeti ilan edeceğini ilk Erzurum'da açıklıyordu. Erzurumlu aydınların genç yaşlarına rağmen verdikleri insanüstü çaba her birine karşı hayranlık uyandırdı. Heyecanla sürdürdüğümüz çalışmamızda Atatürk Üniversitesi öğretim üyeleri, Prof. Dr. Enver Konukçu ve Doç. Dr. Serpil Sürmeli bilgi, belge ve fotoğraflarla çalışmamızı desteklediler."

Atatürk'ün sevdiği türkülerin yer aldığı oyunda, Mustafa Kemal Atatürk'ü canlandıran İrfan Kılınç rolüyle ilgili olarak ise, "İlk olarak alışılagelmişin dışına çıkmak istedik. Ve bu vesileyle gerçekliği, doğallığı bulduk. Oldukça ironikti. Dünyanın en büyük liderini oynuyordum. Yaptığımız araştırmalarda onun için duymadığım yönlerini öğrenmiştim. Bunlarla bildiklerimi birleştirdim. Önce bedensel olarak, görüntü ve fotoğraflarından duruşuna çalıştım. Tüm tarih kitaplarının çoğunda olan iki özelliği vardı ki, hazırlanmak 2 ayımı aldı. Mükemmel bakışları ve yine mükemmel şekilde kullandığı beden dili ve elleri. Elbette ki sonuç seyircinin takdiri" diyor.

HABER X


0 yorum:

Yorum Gönder