16 Kasım 2010 Salı

MİLYONLARCA MÜSLÜMAN HAC GÖREVİNDE

Bugün Kurban Bayramı'nın ilk günü. Tüm dünyadaki Müslümanlar bayram coşkusunu yaşıyor. Ama kutsal topraklardaki hacıların heyecanı daha da büyük.

Dünyanın dört bir yanından gelen yaklaşık 3 milyon Müslüman, Mekke'de. Müslümanlar, dün Vakfe için Hz. Muhammed'in veda hutbesini okuduğu Arafat'ta toplandı.

Aralarında 90 bin Türk'ün de bulunduğu hacı adayları, güneş batana kadar Arafat'ta kaldı. Akşam saatleriyle birlikte, Müzdelife'ye hareket etti.

Hacı adayları bayram sabahı önce Mina'da şeytan taşladı. Ardından bayram namazı kıldı. Adlarına kurbanları kesilen adaylar ihramdan çıkarak hacı oldu. Erkek hacılar, arınmanın göstergesi olarak saçlarını kazıttı. Kadın hacılar da saçlarından bir tutam kesti.

Mekke, bu yıl bir ilke sahne oldu. İzdiham yaşanmaması için tasarlanan Mekke metrosu ilk kez hizmet verdi. Metro, Mina, Arafat ve Müzdelife arasında yolcu taşımaya başladı. Metro sistemiyle saatte 72 bin yolcu taşınabilecek. İlk aşamada sınırlı kapasitede kullanılan metrodan bu hac mevsiminde sadece Suudiler ve körfez ülkelerden gelen yolcular yararlanabiliyor.

CNN TÜRK

0 yorum:

Yorum Gönder