16 Kasım 2010 Salı

'DUMANSIZ HAVA SAHASI' 16 BİN HAYAT KURTARDI

Uzmanlar geçtiğimiz yıl başlatılan 'Dumansız Hava Sahası' uygulamasının sonuna kadar desteklenmesi gerektiğini vurguluyor. Veriler de bu görüşünü destekliyor. Türkiye Sigarayla Savaş Derneği, uygulama sayesinde 16 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklardan ölmesinin engellendiğini açıkladı. Dernek, yasakla birlikte 2010'da sigara tüketiminin yüzde 16 oranında azaldığına dikkat çekti. Ayrıca çalışanların yüzde 44'ü mesai saatlerinde sigarayı azalttı.

Türk Akciğer Kanseri Derneği (TAD) tarafından geçtiğimiz günlerde Antalya'da düzenlenen 4. Ulusal Akciğer Kanseri Kongresi'nde de sigara gündemdeydi. Kongrede konuşan dernek başkanı Prof. Dr. Nezih Özdemir, Türkiye'nin sigara tüketiminde dünyada 7. sırada yer aldığını söyledi. Özdemir bu kötü tablodan kurtulmak için 'Dumansız Hava Sahası' uygulamasının sonuna kadar desteklenmesi gerektiğini vurguluyor. Önümüzdeki 25 yılda sigara ile ilgili hastalıklar için yaklaşık 1,5 trilyon dolar harcanacağını söyleyen Özdemir, "Dumansız Hava Sahası uygulaması ile birlikte halkımızın tütün ve tütün ürünlerinin zararları konusundaki farkındalığı artmıştır. Kamuya açık yerlerde sigara içilmemesi desteklenmelidir." ifadelerini kullanıyor. TAD üyesi Prof. Dr. Ufuk Yılmaz ise Anayasa Mahkemesi'nde bekleyen sigara yasağının kısmi iptali ile ilgili davayı hatırlatarak sigara karşıtı alınacak tedbirlerin sert olabileceğini ancak faydalarının önümüzdeki yıllarda mutlaka görüleceğini ifade etti.

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği de yaptığı açıklamada, Temmuz 2009'da yürürlüğe giren kanunun Türkiye için büyük kazanç olduğuna vurgu yaparak, "Vatandaşlarımızın sağlığı adına verilen mücadelede sonuç almaya başlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yasanın uygulanmaya başlamasının ardından 2010 yılında sigaranın yol açtığı kalp ve damar hastalıklarından 16 bin kişi daha az öleceğini halkımıza müjdeliyoruz." denildi.

Dumansız Hava Sahası uygulamasıyla birlikte sigara kullanma oranları toplum genelinde yüzde 2,1 azaldı. Bu oran erkeklerde yüzde 2,7, kadınlarda ise yüzde 1,4 oldu. Sigara içenlerin ortalama yüzde 7'si sigarayı bıraktı. Ayrıca yüzde 21'i toplam içtikleri sigara miktarını, çalışanların yüzde 44'ü mesai saatleri içinde sigara içme sayısını azalttı. Yasak olmamasına karşın yüzde 19'u evde sigara içmemeye başladı. Yüzde 21'lik bir kesim ise sadece balkonda içmeye devam etti. Yüzde 9'u ise evde sigara içme sıklığını azalttı.

ZAMAN

0 yorum:

Yorum Gönder