23 Kasım 2010 Salı

HOROZ KARASI ŞİŞEYE GİRDİ

Emir, Narince, Bornova Misketi, Horoz Karası, Kabarcık, Dökülgen ve nicesi... Türkiye’de son yıllarda atılım yapan şarap üretimi sayesinde Anadolu’nun üzümleri yeniden keşfediliyor. Son keşfedilen üzüm ‘Horoz Karası’ oldu. Bu üzümle ürettiği ‘Hastek Ağın’ isimli yeni ürününü piyasaya süren Elazığlı Aşır Şimşek firması da bu kervana katıldı.

Türkiye’de şarabın amiral gemisi üzümler kırmızı şarapta Boğazkere, Öküzgözü, Kalecik Karası. Beyaz şarapta ise Narince ve Emir... Ancak 800’e yakın üzüm çeşidinin olduğu bilinen Anadolu, üzümlerinin değerini giderek daha iyi anlamaya başlıyor.

Türkiye Şarap Platformu Başkanı Taner Öğütoğlu bu trendin giderek artacağını belirterek şunları söylüyor: “Türkiye’de şarapçılık son 20 yıldır gelişiyor. Artan turizm rakamları ve şarapçılığa verilen önem arttıkça küçük üretici de pazara yenilikle giriyor, Ar-Ge’sini konuşturuyor. Bir köye gidiyorsunuz dünyada hiçbir yerde olmayan üzüm görüyorsunuz. Uluslararası şarapçılık piyasasında Chardonnay üzümünden üretilmiş şarabı her yerde içersiniz. Bizim ise kimsenin bilmediği üzümlerimiz var. Pazar büyüdükçe diğerleri de gün yüzüne çıkacak.”

Malatyalı işadamı Hacı Akpınar da sadece Arapgir Köyü’nde yetişen Karaoğlan üzümlerinden ürettiği şaraplarla piyasada. Akpınar, 2.5 milyon liralık yatırımla kurduğu fabrikasında Fransız Şarap Uzmanı Jean-Luc Colin’in danışmanlığında üretim yapıyor. Akpınar, “Karaoğlan üzümü dalından koptuktan sonra 3 ay tazeliğini korur. Fidesini babam almış, yetiştirmiş. Burada yetişen 300 ton üzümün yüzde 80’i Karaoğlan. Türkiye’de şaraba olan ilgi arttıkça, yeni üzümler de gün yüzüne çıkacak” diyor.

RADİKAL

0 yorum:

Yorum Gönder