4 Kasım 2010 Perşembe

GÖRME ENGELİNDE TARİHİ BULUŞ

Alman araştırmacılar görme yeteneğini kaybedenlere devrim niteliğinde yapay göz tasarladı. Mikro çipin takıldığı 3 kişi görmeye ve okumaya başladı.

Almanya Tuebingen Üniversitesi’nden Prof. Eberhart Zrenner ve Retina Implant AG adlı şirketin tasarımı olan biyonik implant, görme yetisini kaybedenlere umut oldu. Retina Implant AG adlı mikroçip, ışığı beyindeki sinirlere göndererek yeniden görmeyi sağladı. Harici bir kamera gibi gözün cisimleri ayırt etmesine yardım eden cihazın test edildiği Miikka Terho (46) adlı hasta, masa üzerindeki cisimleri gördü, adını okudu. Terho, alfabedeki 16 harfi ve grinin yedi farklı tonunu tanımlarken, çip 10 hastada  daha denendi. Yapay göz, üç hastada başarılı olurken, test en iyi sonucu benek bölgesinde çip yerleştirilen kişilerde verdi. Ön çalışma ürününün 5 yıl içinde, 23 bin-45 bin euro (46 bin-104 bin lira) arasında satışa çıkması bekleniyor.

İmplantın test edildiği Miikka Terho, bir göz hastalığı yüzünden 10 yılı aşkın süredir görmüyordu. Terho, deney sırasında masa üstündeki elma, muz, çatal, kaşık gibi cisimleri tanımladı, ismini okudu. Telho ilerleyen günlerde alfabedeki 16 harfi ve grinin 7 farklı tonunu seçti.

Çip, ışığı optik sinire iletiyor. Retinadan geçen sinyaller beyni uyararak görmeyi sağlıyor.

HABER OKU

0 yorum:

Yorum Gönder