26 Ekim 2010 Salı

'TÜRK EDİSON'DAN MÜTHİŞ BULUŞ

General Electric(GE) firmasının ABD'nin New York eyaletinde bulunan küresel araştırma merkezinde uzman mühendis olarak çalışan Bolu'lu Türk Bilim adamı Doç. Dr. Mehmet Arık'ın jet motorlarındaki soğutma sistemlerinden esinlenerek gerçekleştirdiği aydınlatmada geleceğin teknolojisi olarak nitelendirilen yeni nesil LED ampul, Edison'ın ampulü buluşunu açıkladığı günün 131'nci yıldönümünde basına tanıtıldı.

GE firmasının 21'nci yüzyılın Edison'ı olarak isimlendirdiği Türk bilim adamı ANKA'ya yaptığı açıklamada, kendisine dünyanın her tarafından kutlamalar geldiğini belirterek, "Aynı imkanlar bana kendi ülkemde de verilse bu buluşu Türkiye'de gerçekleştirebilirdim" dedi.

Arık'ın jet motorlarında uygulanan soğutma prensiplerinden yola çıkarak gerçekleştirdiği buluş LED ampullerde uygulanmasının ardından yakında başta IPhone'lar olmak üzere ısınma problemlerinin yaşandığı cep telefonları, laptop gibi bir çok teknolojik üründe de kullanılabilecek.

Aydınlatmada bir devrim olarak nitelendirilen buluşunu ANKA'ya anlatan Arık, "Aydınlatma teknolojisinde LED ampuller ilk olarak 1960 yılında General Electric firması tarafından bulundu ancak o dönemde üretilen LED ampullerin verimliliği oldukça düşüktü. 1997 yılında ise çok daha parlak ışık veren LED Ampul teknolojisi ortaya çıktı ancak bu ampuller ebatlarının çok büyük oluşu aynı zamanda çok çabuk ısınmasından dolayı ve tükettiği elektrik nedeniyle tüketiciye verimli gelmedi. Bizim jet motorlarındaki soğutma sisteminden yola çıkarak gerçekleştirdiğimiz buluş ile bu ısınma problemini tamamen çözdük ve LED ampulleri çok daha tasarruflu bir hale getirdik. Jet motorlarındaki soğutma sistemi teknolojisinin prensiplerini LED ampullere uyguladık. 2012 yılından itibaren yaygın olarak dünya pazarına çıkacak bu yeni teknoloji LED ampuller çok hafif ve büyük enerji tasarrufu sağlıyor. Yeni LED ampuller tüketiciye sunulmasının ardından aydınlatmada çok büyük bir devrim gerçekleştirecektir" dedi.

SABAH

0 yorum:

Yorum Gönder