26 Ekim 2010 Salı

GENÇLER İŞBAŞINDA

Kuş Araştırmaları Derneği ile Adana Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi, Türkiye'de nadir olarak orman oluşturan Halep çamlarının zararlı böceklerden korunması için harekete geçti.

Adanalı gençler, ''Halep Çamlığında Kuş Sesleri Projesi'' kapsamında, Yumurtalık ilçesi sınırlarındaki Halep Çamlığı'na zarar veren böceklerle beslenen kuşların sayısının artırılması için kuş yuvaları hazırlayacak.

Kuş yuvalarını ağaçlara yerleştirecek olan gençler, ormana özel böcek yakalama tuzakları kurup, böceklerin zarar verdiği dalları keserek, Halep çamlarını kurumaktan kurtaracak.

Kuş Araştırmaları Derneği Başkanı Osman Erdem, son yıllarda ormanda hızla yayılan çam kese böceği ve Akdeniz kabuk böceğinin, önlem alınmadığı takdirde Halep Çamları'nın kurumasına ve bu nadide doğa parçasının yok olmasına yol açabileceğini söyledi.

Bu kapsamda Halep Çamlığı'nı korumak için gençlerle el ele verdiklerini ve zararlı böceklerle mücadele amacıyla proje hazırladıklarını anlatan Erdem, BM Kalkınma Programı, Coca-Cola Hayata Artı Vakfı ve Yaşama Dair Vakıf ortaklığıyla yürütülen Hayata Artı Gençlik Programı'na sundukları projelerinin kabul edildiğini söyledi.

Proje kapsamında Halep çamı ve kızıl çam ağaçlarına zarar veren böceklere karşı biyolojik, biyoteknik ve mekanik mücadele yöntemleri uygulayacaklarını bildiren Erdem, derneklerinin rehberliğinde biyolojik mücadele için gençler tarafından hazırlanan kuş yuvalarının alandaki ağaçlara asılacağını bildirdi.

Projeyle çam kese böceği ve Akdeniz kabuk böceğiyle beslenen kuşların Halep çamlığındaki sayılarının artırılmasının hedeflendiğini anlatan Erdem, ayrıca gençlerin zararlı böceklerin yakalanması için ormana özel böcek yakalama (feromon) tuzakları yerleştireceğini ifade etti.

Böceklerin zarar verdiği dalların da kesilerek alandan uzaklaştırılacağını belirten Erdem, ''Bu şekilde zararlı böceklerin ağaçlar üzerindeki etkisi yüzde 60 oranında azaltılarak Halep Çamı ormanı korunmuş ve devamlılığı sağlanmış olacak'' diye konuştu.

NTVMSNBC

0 yorum:

Yorum Gönder