11 Ekim 2010 Pazartesi

ŞİLİ'DE MAHSUR MADENCİLER ÇARŞAMBA GÜNÜ YÜZEYE ÇIKARILACAK

Şili'de bir madende iki aydan uzun süredir mahsur kalan madencilerin çıkarılması çalışmalarının çarşamba günü başlayacağı açıklandı.

Şili Madencilik Bakanı Laurence Golborne, ''Kurtarma çalışmalarının 2 gün sürmesi bekleniyor. İlk madenciyle sonuncusunun çıkarılmasına ilişkin süreçten söz ediyoruz'' dedi. Her şeyin sorunsuz ilerlediğini kaydeden bakan, operasyonun risksiz olmadığını da sözlerine ekledi.

Phoenix adı verilen bir kapsül açılan kuyudan madencilerin bulunduğu galeriye indirilecek. Ardından madencilerin teker teker yukarı çıkarılması planlanıyor. Şilili bakanın açıklamaları kurtarma ekiplerinin madencilerin bulunduğu bölmeye ulaşmasını izliyor. Kurtarma çalışmaları yürütenlerin açtığı deliğin madenin söz konusu kesimine ulaşması coşkulu şekilde kutlandı.

Madenciler yer yüzeyinin 700 metre altında korunaklı bir bölmede barınıyor. Madencilere ulaşmak için üç sondaj kuyusu açıldı. Bunlardan biri 624 metre derinlikte madencilerin ulaşabileceği bir atölyeye açıldı.

5 Ağustos günü madende meydana gelen göçük nedeniyle bir grup madenci toprak altında mahsur kalmıştı. 65 gündür mahsur olan 33 madenci, dünyanın en uzun süre yeraltında kalan insanları oldu.

Bu süre zarfında madencilerden birinin kızı doğarken, bir çoğu doğum günlerini yeraltında kutladı ve madenciler Şili'de birer kahramanlık örneği haline geldi.

BBC TÜRKÇE

0 yorum:

Yorum Gönder