14 Ağustos 2010 Cumartesi

TÜRKİYE'NİN İLK 'MÜBADELE MÜZESİ'

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansı Kültürel Miras ve Müzeler Direktörlüğü çalışmaları kapsamında, Lozan Mübadiller Vakfı ve Çatalca Belediyesi iş birliği ile Türkiye'nin ilk ''Mübadele Müzesi'' Çatalca'da açılacak.

İstanbul 2010 AKB Ajansından yapılan açıklamada, Türkiye'de ''göç'' temalı bir müzenin olmayışının eksiklik olduğu belirtilerek, ajansın Kültürel Miras ve Müzeler Direktörlüğü çalışmaları kapsamında, Lozan Mübadiller Vakfı ve Çatalca Belediyesi iş birliği ile Çatalca'da ''Mübadele Müzesi'' kurulacağı ifade edildi.

Açıklamada, müzenin, Yunanistan ve Türkiye arasındaki karşılıklı göç eden mübadiller ve onların 1, 2. ve 3. kuşak akrabaları için göç ve öncesi kültürel, folklorik yaşam ögelerini korumak, sergilemek ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla kurulacağı ve kapılarını Kasım ayında ziyaretçilere açacağı bildirildi.

Aynı açıklamada, Osmanlı İmparatorluğu'nun son 200 yılında kaybedilen topraklarda yaşayan ve Lozan Antlaşması'nın Mübadele Sözleşmesi sonucu Türkiye ve Yunanistan arasında göçe tabi tutulan herkesin, sandıklarda sakladığı giyim eşyası, mutfak aleti, yazılı belge, fotoğraf ve her türlü anı eşyası ile müzeye katkıda bulunabileceği belirtildi.

Müzede, Lozan Mübadilleri Vakfının sözlü tarih arşivinde yer alan 1. kuşak mübadillerle yapılmış görüşmelerin görsel-işitsel olarak izlenebileceği anlatılan açıklamada, mübadillerden derlenen mani ve şarkıların sesli olarak dinlenebileceği kaydedildi.

Açıklamada, müzenin, mübadele öncesinde Rumlar'ın yaşadığı Çatalca Kaleiçi Mahallesinde yer alacağı, müze binasının bitişiğindeki meydanın ''Mübadele Meydanı'' olarak düzenleneceği ve meydana ''Mübadele Anıtı'' dikileceği ifade edildi.

CUMHURİYET – AA

0 yorum:

Yorum Gönder