14 Ağustos 2010 Cumartesi

KÖK HÜCREYLE DERİ TEDAVİSİ

ABD'nin Minnesota Üniversitesi'nden bilim insanları kök hücre tedavisiyle, 15 aydan 14 yaşına kadar olan bebek ve çocuklarda görülen genetik bir bozukluğu iyileştirdi

‘Kabarcıklı epidermoliz’ (RDEB) adlı hastalık üzerinde çalışan Dr. John Wagner, kemik iliğinden alınan kök hücre sayesinde, fiziksel deformasyonu olan genç deri hücrelerinin yenilenmesini sağladı. Ağrılı bir hastalık olan RDEB’nin tedavisine ilişkin ilk kez bu kadar ileri bir uygulama gerçekleştiğini anlatan Dr. Wagner, deri üzerinde iltihaplı kabarcıkların oluşmasına neden olan bu hastalığın daha önce derinin üstündeki iltihap kazınarak tedavi edildiğini ancak kök hücre tedavisi sayesinde bu işleme gerek kalmayacağını söyledi.

Kolajen 7’si yüksek çocuklarda görülebilen bu hastalık hücreleri genelde el ve ayaklarda yoğunlaşıyor. Yüz ve ağız bölgesinde yoğunlaşan kişiler nefes almakta ve yemek yemekte de zorlanıyor. Kolajen cildi gerginleştiren bir protein türü ve aynı zamanda cilt kanserinin yayılmasında da önemli bir rol üstleniyor. Ancak fazlası çocuklarda deri hücrelerinin deformasyona uğramasına neden oluyor. Bu hastalığa yakalanan çocuklar ortalama 20’li yaşlarına kadar yaşayabiliyor.

RADİKAL

0 yorum:

Yorum Gönder