22 Temmuz 2010 Perşembe

KAPALIÇARŞI, PAZAR GÜNLERİ AÇILMAYA HAZIRLANIYOR

3 bin 600 adet dükkanın bulunduğunu, yazları çalışan sayısının 30 bine ulaştığı ve mevsimine göre günde 250 bin ile 400 bin kişinin ziyaret ettiği Kapalıçarşı, pazar günleri de ziyarete açılmaya hazırlanıyor.

Kapalıçarşı Esnafları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Fırat, Kapalıçarşı'nın pazar günleri açılmasına ilişkin olarak 2007 yılında çalışma yürüttüklerini, ancak esnafın ve çalışanların bir kısmının bunu istemediğini hatırlatarak, şunları anlattı:

''O dönemde, şu anda Devlet Bakanı ve Başmüzakereci olan Egemen Bağış'la beraber çalışmamız oldu. Esnafa duyurmak için açıklama yapacaktık. Fakat patronlar gelmedi, işçileri gönderdiler. Biz tam konuşmaya başlayınca da arkadan, 'Çarşı pazara karşı' diye pankart çıkardılar.''

Hasan Fırat, çarşının pazar günleri kapalı kalmasının eskiden kalma bir gelenek olduğunu, buna yönelik bir karar bulunmadığını kaydederek, çarşının pazar günü açılması durumunda güvenliğinin sağlanması, turizm operatörleri ve acentelerin organize edilmesi için birlik içerisinde çalışması gerektiğine işaret etti.

Tarihi yarımadanın hemen hepsinin turizme bağlı ve müşterilerin yüzde 70'inin yabancı olduğunu vurgulayan Fırat, şu değerlendirmelerde bulundu:
''Çarşının pazar günü açılması, burasının ekonomisinin artacağı, çalışanın para kazanacağı, artı mesai yapacağı anlamına geliyor. İşleyen bir çark... Pazar günü açıldığında, günlük cirodan daha fazla ciro olur. Biz daha önce pazar günü açtığımızda normal günün daha fazlası oldu. İnsanlar, çevre illerden merak edip burayı görmeye geldi.''

Fırat, bu durumun yerli ziyaretçiyi de etkileyeceğini dile getirerek, yerli ziyaretçilere göre defile, imza günü, konser, yöresel yemek yarışmaları gibi çeşitli etkinlikler yapılabileceğine açıkladı.

Çarşının pazar günleri açılması konusunda referandum yapacaklarını bildiren Fırat, yüzde 50'lere yakın ''evet'' oyu almaları durumunda kararı uygulamak konusunda kararlı olduklarını ifade etti.

CUMHURİYET

0 yorum:

Yorum Gönder