10 Mayıs 2010 Pazartesi

TÜRK ÇAYINI DÜNYA TANIYACAK

Rize Ticaret Borsasınca Türk çayının yurt içi ve yurt dışında bilinirliğinin artırılması amacıyla çeşitli çalışmalar yapılıyor. RTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, Türk çayının Türkiye'de bile alt kalitede görüldüğünü belirterek, "Aslında çayımız dünyadaki en kaliteli çaylardan biri. Ama bugüne kadar tanıtımda eksiklik olmuş. Bu nedenle kendi ülkemizde, kendi insanımız bile çayımızın başka ülke çaylarına göre, daha kalitesiz olduğunu düşünüyor" dedi.

Yılda 200 bin tonun üzerinde kuru çay üreten bir ülkede bunun önemli bir sorun olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Dünyada Türk çayının neredeyse sıfır tanınırlığı var. Bunun sorumlusu olarak hep ülkemizdeki fiyatların yüksekliğinden bahsedildi. Ama kalitenin para ettiği dünyadaki emtia değerleri arasında çay, çok önemli bir yerde bulunuyor" diye konuştu.
Erdoğan, hedeflerinin yurt içi ve yurt dışındaki fuarlara mümkün olduğunca katılıp Türk çayının dünyada üretilen çaylar içinde doğala, organiğe en yakın çay olduğunu anlatmak olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Türkiye içindeki fuarlarda markasız çayla katılıp Türk çayını tanıtacağız. Dünyaya, Türkiye'de çayın olduğunu tekrar hatırlatacağız. Türk çayının doğallığı, özellikleri, hiçbir şey yeterince anlatılmamış. Dünya çay üretiminde beşinci sıradayız. Ama bu yeterince anlatılmamış. Neden çay sektörü 2023 yılında her yıl 50 bin ton çay ihraç eden, karşılığında 250-300 milyon dolar girdi sağlayan bir sektör olmasın. Bu hedefleri koyar ve ulaşılabilir görürsek, başarırız. Böyle bir değerimiz varsa bunu kullanmalıyız. Türk Tanıtım Ajansı ile irtibat halindeyiz. Ajansı hep turizm için kullandık. Ajansa çayın tanıtımını yaptırabilirsek büyük katkı sağlarız."
   
Mehmet Erdoğan, dünyada çay üreten ülkeler arasında en fazla kar yağışı olan ülkenin Türkiye olduğunu dile getirerek, "Kar ile çayın aynı ülkede olabileceğini çok iyi tanıtmamız ve kullanmamız lazım. Bu bizim için çok önemli bir farktır. Kar yağışı sonucu çaylık alanlarımızda böceklenme ve hastalık olmadığını, bu nedenle de kimyasal ilaçlamaya gerek olmadığını anlatıyoruz. Bu Türk çaycılığında bir çığır açacaktır. Yavaş yavaş bunun sonuçlarını almaya başlıyoruz. Önümüzdeki dönemlerde bu, ihracatta bize önemli kazanç sağlayacaktır" dedi.

Erdoğan, birkaç üniversite ile çayın insan sağlığına faydalı olduğu alanları tespit etmek amacıyla çalışma yaptıklarını belirterek, "Bilimsel verilerle çayın faydalarını kanıtlayacağız. Sıcak yerlerde gazlı ve soğuk içecekler önerilir, ama aslında sıcak içecek harareti önleyecektir" diye konuştu.

HABER X

0 yorum:

Yorum Gönder