11 Nisan 2010 Pazar

LAİKLİK 82. YAŞINDA

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü Nazan Moroğlu yaptığı yazılı açıklamada, "Laiklik, demokrasinin temelidir. Demokratik, laik bir hukuk devleti de kadın haklarının güvencesidir" dedi.

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü Nazan Moroğlu, laiklik ilkesinin Anayasa’ya alınışının 82. yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada "Cumhuriyetin kuruluşunu izleyen yıllarda eğitimde, hukuk sisteminde ve toplumsal yaşamda  adım adım gerçekleştirilen laiklik ilkesine ilk adım T.C. Anayasası’nda 10 Nisan 1928 atılmıştı. Laiklik 1961 ve 1982 Anayasalarında da devletin değiştirilemez temel nitelikleri arasında sayılmıştır” dedi.

Yazılı açıklama yapan Moroğlu, "Laiklik, demokrasinin temelidir. Demokratik, laik bir hukuk devleti de kadın haklarının  güvencesidir" görüşünü dile getirdi. Moroğlu, "Şeriattan laikliğe geçiş döneminde elde edilen kazanımlar, özellikle Medeni Kanun, Ceza Kanunu ve İş Kanununda kadın erkek eşitliği yolunda yapılan değişikliklerle günün koşullarına uygun içeriğe kavuşturulmuştur" dedi.

Dünyadaki ve ülkemizdeki gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda laikliğin korunmasına her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğuna işaret eden Moroğlu, şunları kaydetti: "Laiklik ilkesinin kadın haklarının da güvencesi olduğunu bir kez daha vurgularız. İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği’nin tüm üyeleri çağdaşlaşma yolunda ilerlerken Atatürk ilke ve devrimlerinden asla ödün vermeyeceklerdir. Biliyoruz ki, çağdaş bir  toplum olmak, laikliğin bir yaşam biçimine dönüşmesiyle olanaklıdır."

CUMHURİYET

0 yorum:

Yorum Gönder