16 Nisan 2010 Cuma

İTÜ ROBOT OLİMPİYATLARI BAŞLADI

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kontrol ve Otomasyon Kulübünce düzenlenen “İTÜ Robot Olimpiyatları-İTÜRO 10” İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde başladı.

Robotik alanı dünyada ve ülkemizde gün geçtikçe önem kazanıyor. Bu alana dikkat çekmek ve bu gelişime katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen İTÜ Robot Olimpiyatları, hem amatör hem de profesyonel anlamda robotik konusuna ilgi duyanları bir araya getiriyor.

Farklı kategorilerde yarışmaların, ilgi çekici, yenilikçi seminerlerin ve söyleşilerin yer aldığı, birbirinden ilginç robotların sergilendiği etkinlik İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde 17 Nisan’a kadar robotik meraklılarını bekliyor.

Olimpiyatlarda ziyaretçiler tarafından ilgi çeken robotlardan bazıları; Fatih Üniversitesi öğrencileri tarafından yapılmış olan Gysrosbot, engelliler için tasarlanmış bir robot. Bilek hareketlerine duyarlı bir kumandayla çalışan cihaz, bilek hareketleri yönünde hareket etmek için tasarlanmış.

Güneş paneli, ısı ve ışık sensörü bulunan ‘Sera 2020’ adlı robot, bitkilerin geceleyin bile fotosentez yapabilmelerini sağlayarak yüzde 70 oranına kadar hızlı büyümesini sağlıyor. Robot Ulusal Çevre Olimpiyatlarında 1’incilik ödülü almış. Robotun mucidi Aytekin Güçlü, bunu bir yıldan daha kısa bir süre içerisinde evde çalışarak yaptığını ve Türkiye’yi California’da düzenlenecek olan Amerika Intel ISEF Yarışması’nda temsil edeceğini söylüyor.

CNN TÜRK

0 yorum:

Yorum Gönder